Тестват как се адаптират семената в космоса

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

В рамките на три месеца семената на две растения ще бъдат изложени на различни условия

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) изстреляха семена в космоса, показвайки съвместните си усилия за разработване на нови култури, способни да се адаптират към изменението на климата тук, на Земята, съобщават от МААЕ.

Семената от селскостопанските и биотехнологичните лаборатории на МААЕ и ФАО отпътуваха до Международната космическа станция, точно когато лидерите се срещнаха на Конференцията на ООН за изменението на климата COP 27, за да обсъдят належащите екологични предизвикателства, включително значителното въздействие на климатичната криза върху световни системи за производство на селскостопански храни.

„Ядрената наука отново ни показва своята изключителна способност да се справя с изменението на климата“, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. „Надявам се, че този експеримент ще доведе до пробиви: резултати, които споделяме свободно с учените, и нови култури, които помагат на фермерите да се адаптират към изменението на климата и да увеличат доставките на храна.“

Според генералният директор на ФАО Цюй Дунюй „милиони уязвими дребни производители на храни по цялата планета спешно се нуждаят от устойчиви, висококачествени семена, адаптирани към все по-трудните условия на отглеждане. Иновативната наука като космическото размножаване на подобрени сортове култури може да помогне да се проправи пътя към по-светло бъдеще на по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот.“

 

Два вида пробват новите условия

Семената на растението арабидопсис (Arabidopsis), растение, често използвано в генетични експерименти поради уникалните си характеристики, и соргото (Sorghum), богато на хранителни вещества зърно, използвано за храна за хора, храна за животни и етанол, ще бъдат изложени вътре и извън Международната космическа станция за около три месеца при условията, преобладаващи в космоса, предимно микрогравитация, сложна смес от космическа радиация и екстремно ниски температури.

След завръщането на семената учени от Съвместния център на ФАО/МААЕ за ядрени техники в храните и земеделието ще ги отглеждат и ще ги скринират за полезни характеристики, за да разберат по-добре индуцираните от космоса мутации на растителни семена – техника, известна като космическа мутагенеза – и да идентифицират нови сортове, способни да се адаптират към променящите се земни условия, свързани с изменението на климата.

 

Прогнозите сочат намаляване на хранителните ресурси

Според специалния доклад на Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) за изменението на климата и земята, стабилността на световното снабдяване с храни ще намалее в бъдеще, което ще засегне сериозно най-уязвимите хора. Новите сортове култури от космоса биха могли да помогнат на фермерите и лицата, вземащи решения, които трябва да направят значителни промени и инвестиции в адаптирането към променящия се климат, за да поддържат производството и качеството на храните.

Текущият експеримент се основава на почти 60-годишен опит на Съвместния център на ФАО/МААЕ в предизвикването на мутации в растенията и по този начин ускоряването на тяхното размножаване с помощта на радиация за разработване на нови сортове земеделски култури. Досега повече от 3 400 мутантни разновидности на повече от 210 растителни вида, които са разработени с помощта на индуцирана генетична вариация и развъждане на мутации — включително множество хранителни култури, декоративни растения и дървета — са официално пуснати за търговска употреба в 70 страни.

Този експеримент ще бъде първият път, когато МААЕ и ФАО провеждат геномни и биологични анализи на семена, изложени на космическа мутагенеза. В Международната космическа станция семената ще бъдат изложени на уникални условия, които не могат да бъдат възпроизведени в лаборатория на Земята. Една от целите на експеримента е също да се сравнят такива семена с тези, изложени на радиация в лабораторни условия, за да се изследват ДНК и ефектите върху растежа.

 

 

Снимки https://www.salk.edu/

https://www.unr.edu/

pixabay

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА