На финалната права са тестовите изпитвания за масовото производство на български пробиотици с магарешко мляко. Очаква се проучванията да завършат към края на септември. Предварително има сериозен търговски интерес преди всичко в държави от Европейския съюз.
Сред най-заинтересованите страни са Франция, Литва, Латвия и Швейцария. Дебютът на пробиотика с магарешко мляко ще бъде на търговското изложение Клермон Феран, което ще се проведе през октомври във Франция. Това съобщи за Агрозона доц. Валери Цветанов, който работи с Гергана Стоева, собственик на стадо магарета, която собственоръчно ги дои всеки ден.
Преди време Гергана решава да изготви магарешко мляко, което е ясно изразен имуностимулатор, като го съчетае с невероятният ефект на българския пробиотик на базата на на Лактобацилус Булгарикус, който е 30 пъти по-силен от всички други пробиотици, които масово влизат в момента в ЕС и у нас.
Първите стъпки на младата фермерка са за чисто механично смесване на пробиотик със сухо магарешко мляко, но по-късно и е предложено да се направи производство на пробиотик от магарешко мляко на базата на на Лактобацилус Булгарикус.
Следващата стъпка е този комплексен продукт да се смеси с добавки на лиофилизирана шипка, пчелен прашец и други полезни компоненти. За производството на магарешкия пробиотик се работи с пробиотиците на академик Мария Балтаджиева, които са с най-дълъг период на клинично изследване, разказва още Цветанов.
На практика това е най-високата точка на иновативните технологии в животновъдството, поради специфичните качества на магарешкото мляко.
Ефектът от производството на магарешко мляко е уникален за коригиране на последиците от Ковид 19. Проблемът е изключително актуален в момента в целия Европейски съюз. Не случайно все повече се разширяват фермите за магарета с цел доене. В момента магарешкото мляко е хит сред водещите научни звена по света. То е също така част от традиционната китайска медицина. Това е продукт с невероятни качества, някой от които не са изучавани все още.