Термичната обработка на млечните продукти – превенция на бруцелоза

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

По повод случаите на бруцелоза д-р Дамян Миков, заместник-изпълнителен директор на БАБХ, коментира пред радио Радио К2, че за да са спокойни стопаните, трябва да им се обясни, че за предотвратяване на заразяването с болестта, млечните продукти трябва да минат термична обработка. Специалистът обърна внимание, че най-елементарното нещо, което гарантира здравето на хората, е термичната преработка на суровото мляко. По думите му няма мандра в страната, която да не ползва метода на пастьоризация, който гарантира термична преработка на всички млечни продукти, влизащи в млекопреработвателното предприятие. Затова млечните продукти, които излизат на пазара, са свободни от патогенни микроорганизми, става ясно от изказването на д-р Миков.

Специалистът посочва също, че страната ни от десетки години е свободна от заболяването бруцелоза, а спорадичните случаи, които се появяват основно в югозападните райони, са продиктувани от това, че фермери внасят немаркирани животни, без да са уведомили ветеринарните органи.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА