Тенденция: Регистрираните у нас сортове растения намаляват

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

С най-много патенти сред институтите на Селскостопанска академия е Института по почвознание

Регистрираните у нас сортове растения намаляват, показват данните представени от проф. Теодора Георгиева от Стопански факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на конференция за интелигентното земеделие. През последните години сертификатите за нови сортове в сила достигат до над 419 през 2018 г, докато през 2020 г сертификатите в сила са 294. Само за година са спрени 103 сертификата за сортове растения, а заявките през 2020 г за регистрацията на нови са едва 26.

Данните на патентното ведомство показват, че през последните 20 години са регистрирани 10 патента на институтите в рамките на Селскостопанската академия. През 2021 г са регистрирани само 2 патента на Института по животновъдни науки в Костинброд и Института по криобиология и хранителни технологии в София. С най-много патенти през последните 2 десетилетия е Института по почвознание „Н. Пушкаров“, София, а с по два са Земеделският институт в Шумен и Института в Костинброд.

През последните години по данни на Патентното ведомство у нас 57 са патентите в областта на земеделието, лесовъдството и животновъдството, а 55 са в категорията на храните и хранителните продукти.

Статистиката още показва, че България е на едно от последните нива на навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото на страната, стана ясно от презентацията на проф. Теодора Георгиева.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements