Температура под -1 – опасност за измръзване на овошките

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Голяма част от овошките – кайсия, джанкови сортове, бадеми, издържат до минус 1 градус при цъфтеж, казва Валентина Божкова, заместник-директор на Института по овощарство в Пловдив в интервю за “Фокус”. Когато вече се оформят младите завръзи, след прецъфтяване, температурите под минус 2 градуса са критични, много опасни са дори градуси като минус 1, но състоянието на овошките зависи и от това с каква продължителност ще бъде студът. По думите на Божкова, всеки път, когато температурите паднат под минус 1, може да се очакват поражения в различна степен в зависимост от стадия на развитие на съответния овощен вид. Специалистът посочва, че цветовете издържат до минус 2 градуса, а младите завръзи – до минус 1. При положение, че температурите паднат под минус 1 градус, има опасност от измръзване на овошките, категорична е Божкова.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА