Тематичната работна група започна работа по Стратегическия план за ОСП 2021-2027 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Проектът на план трябва да е готов до края на годината

Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г. събра на една маса членовете на групата, както и представители на земеделски браншови организации и НПО, които са заявили интерес и намерения да участват в подготовката на документа, но не отговарят на изискванията на Постановление на Министерски съвет 142, съобщават от земеделското министерство. Заседанията на групата ще са отворени за всички заинтересовани лица, увери председателят й заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Предвижда се с цел прозрачност и публичност всички обсъждани документи, част от стратегическия план, както и протоколи от проведените заседания, ще бъдат публични.

На срещата бяха обсъдени и приети вътрешните правила за организацията и дейността на тематичната група. В определения 7-дневен срок преди заседанието браншовите организации ще имат възможност за обсъждане на изпратените материали и изготвяне на позиция съвместно със своите членове. Председателят на ТРГ, съгласно ПМС 142, може да кани за участие в заседанията представители и на други ведомства и организации, имащи отношение към изпълнението на политиките, финансирани от фондовете за програмния период 2021-2027 г.

Тема на разговорите на тематичната група бяха и постъпилите становища и предложения по Проекта на идентифицирани потребности, който беше представен официално от МЗХГ на 23 юни 2020 г. Проектът е следващата стъпка, която България предприема за изготвянето на Стратегическия план за ОСП 2021-2027г. преди разписване на мерките. Предвижда се до 3 седмици да бъдат обсъдени и отразени всички постъпили становища.

“С общи усилия ще успеем да разработим възможно най-добрия документ, който ефективно и балансирано да отразява и адресира реалните нужди и приоритети от финансиране в земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост“, коментира зам-министър Кръстева. Проектът на Стратегически план трябва да бъде представен пред Европейската комисия до края на 2020 г.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА