Сейте през 2-3 седмици, за да имате винаги прясна подправка
Копърът е познат на всички. Няма градина, в която да не намерите по някои стрък от ароматната подправка. Листата му, пресни или изсушени, се употребяват широко като подправка в супи, салати, при консервиране на кисели краставички.
Ако искате да си засеете копър, трябва да го направите рано на пролет, след която и да е зеленчукова култура. Понеже е студоустойчиво растение, копърът издържа ниски температури с няколко градуса под нулата, а семената му започват да поникват при доста ниски положителни температури.
Отглеждането на копър не е трудно, защото не е взискателен към почвата, вирее добре във всички градински почви. Не изисква специално торене, а то се извършва срещу предшественика му.
Семето се засява направо на постоянно място на дълбочина 2-3 см, най-често разпръснато. За да имате млад копър през цялата година, може да извършвате няколко последователни сеитби през 3-4 седмици. В нашите градини най-често се отглежда не като чист посев, а помежду други нискорастящи зеленчукови видове, покрай тирове, вади и т.н.
Решите ли обаче да отглеждате масово копър е добре да извършите редов посев на разстояние 15-20 см между редовете. Сеитбената норма е 5-7 г/кв.м. Семената никнат за 16-20 дни след засяването. Зеленият копър се прибира 20-30 дни след поникването, когато растенията достигнат височина 10-15 см. Изрязвате ги до самата почвена повърхност и ги връзвате на връзки.
Ако изборът ви за посев е на влажно място, трябва да засеете копъра на висока леха, която е по-подходяща за ранна сеитба. На сухо място и за по-късна сеитба го сейте на фитарии.
Грижите през вегетацията включват борбата срещу плевели, болести и неприятели.