Търговията и сдружаването са слабост на животновъдния сектор

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Липсата на търговски подход и страхът от сдружаване са сред основните фактори, които спират развитието на животновъдния сектор в страната. Докато само 5% от производителите у нас са обединени в сдружения, нивото във Франция например е 95%. Предизвикателствата пред родните животновъди бяха обсъдени по време на форум на тема “Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018 – 2027“, организирана от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и българския евродепутат Момчил Неков. В дискусията се включи зам.-министър Цветан Димитров, като присъстваха и директори на дирекции, представители на овцевъдните и козевъдни асоциации, учени и животновъди.

Важно е подпомагането за овцевъдството и козевъдството да остане на сегашните нива и да се засилят стимулите за създаване и подкрепа организации на производителите, отбеляза Момчил Неков и посочи, че сред предизвикателствата пред сектора са несигурността на доходите, вносът от трети страни, обезлюдяването на селата и застаряването на фермерите.

„Първите една-две години за младия фермер са критични и той трябва да бъде стимулиран. Трябва да се действа комплексно от гледна точка на смяната на генерацията, за да вкараме млади фермери. Една от мерките, които съм предложил, и която беше одобрена е за млад фермер в планинските региони”, обясни евродепутатът. На национално ниво секторът може да се подкрепи с безлихвени кредити, отбеляза той.

Близкият Изток, който в миналото е бил важен пазар за българските овцевъди и козевъди, вече не е този, който беше, отбеляза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Това е един много по-евтин пазар от европейския, допълни той и обясни, че след отпадането на ограниченията за внос на овце и кози в Турция в България са дошли представители на турска държавна фирма, които обаче не са успели да договорят доставки от български производители, тъй като са търсели по-евтина стока от тази, която име е била предложена от родните животновъди. Ако искаме да продаваме там, трябва да продаваме по-евтино, допълни той.

Мисля, че едно от разковничетата за успеха на сектора е месодайното овцевъдство, каза зам.-министър Цветан Димитров. „Каква част от населението в Европа консумира агнешкото, което ние консумираме, т.е. агне на грил? Няколко са тези държави и можем да ги изброим на пръстите на едната си ръка. Очевидно и ние трябва да се съобразяваме с пазара. Трябва добре да балансираме между вътрешните потребности, цените и външните пазари. Това е един много тънък момент.“, каза Цветан Димитров.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА