Търговията и сдружаването са слабост на животновъдния сектор

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Липсата на търговски подход и страхът от сдружаване са сред основните фактори, които спират развитието на животновъдния сектор в страната. Докато само 5% от производителите у нас са обединени в сдружения, нивото във Франция например е 95%. Предизвикателствата пред родните животновъди бяха обсъдени по време на форум на тема “Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018 – 2027“, организирана от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и българския евродепутат Момчил Неков. В дискусията се включи зам.-министър Цветан Димитров, като присъстваха и директори на дирекции, представители на овцевъдните и козевъдни асоциации, учени и животновъди.

Важно е подпомагането за овцевъдството и козевъдството да остане на сегашните нива и да се засилят стимулите за създаване и подкрепа организации на производителите, отбеляза Момчил Неков и посочи, че сред предизвикателствата пред сектора са несигурността на доходите, вносът от трети страни, обезлюдяването на селата и застаряването на фермерите.

„Първите една-две години за младия фермер са критични и той трябва да бъде стимулиран. Трябва да се действа комплексно от гледна точка на смяната на генерацията, за да вкараме млади фермери. Една от мерките, които съм предложил, и която беше одобрена е за млад фермер в планинските региони”, обясни евродепутатът. На национално ниво секторът може да се подкрепи с безлихвени кредити, отбеляза той.

Близкият Изток, който в миналото е бил важен пазар за българските овцевъди и козевъди, вече не е този, който беше, отбеляза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Това е един много по-евтин пазар от европейския, допълни той и обясни, че след отпадането на ограниченията за внос на овце и кози в Турция в България са дошли представители на турска държавна фирма, които обаче не са успели да договорят доставки от български производители, тъй като са търсели по-евтина стока от тази, която име е била предложена от родните животновъди. Ако искаме да продаваме там, трябва да продаваме по-евтино, допълни той.

Мисля, че едно от разковничетата за успеха на сектора е месодайното овцевъдство, каза зам.-министър Цветан Димитров. „Каква част от населението в Европа консумира агнешкото, което ние консумираме, т.е. агне на грил? Няколко са тези държави и можем да ги изброим на пръстите на едната си ръка. Очевидно и ние трябва да се съобразяваме с пазара. Трябва добре да балансираме между вътрешните потребности, цените и външните пазари. Това е един много тънък момент.“, каза Цветан Димитров.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама