Световната търговия се извършва все повече по вода

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Търговията по световните водни пътища се увеличава през миналата година е достигнала 9,84 млрд. тона. Това представлява рекорд и е с почти 4% повече в сравнение с предходната година, пише schweizerbauer.de, като се позовава на информация представена по време на конференция на ООН за търговията и развитието.

За първи път през миналата година вносът в така наречените трети държави  надвишава износа от тях. Делът на стоките, които са доставени по морски пътища е 60%. Докато през 1970 г. делът на вноса в страни с развиващи се икономики е бил 18%, то през 2014 г. той е бил 61%.

Водният транспорт играе най-силна роля за търговията в Азия, Северна и Южна Америка  Европа, като най-голям дял в преноса на стоки през миналата година имат желязната руда и въглищата от Китай и Индия.

Капацитетът на световния флот се е повишил с 3,5% през миналата година, което обаче е най-ниският растеж през последното десетилетие. Общият брой на всички плавателни съдове е 89 464 и те са с капацитет за пренос на 1,75 млрд. тона.

Въпреки икономическата криза Гърция е най-големият транспортьор на стоки по вода с дял от 16%, следвана от Япония, Китай, Германия и Сингапур. Взети заедно тези държави превозват половината от световната търговия по вода.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements