Тази година светът ще постави нов рекорд в консумацията на месо, според последната прогноза, издадена от Организацията на ООН за прехрана и земеделие. Организацията прогнозира, че тази година глобалното потребление на месо ще нарасне с повече от 1%. Най-бързият растеж ще се случи в страните с ниски и средни доходи, където доходите непрекъснато се покачват.
По принцип световното население консумира около 350 милиона тона месо, като свинското месо и пилешкото месо са предпочитани от потребителите. Това ще генерира повече емисии на парникови газове; глобалните емисии от производството на храни се очаква да нараснат с 60% до 2050 г., до голяма степен поради увеличеното производство на животни, предупреждава списание MIT Technology Review.
Алтернативни протеини и благоприятни за климата животни са някои от решенията, предвидени от учените за справяне с това предизвикателство. Засега оценките за алтернативния пазар на протеини показват покачване с до 25% от тези продукти на световния пазар на храни през 2035 г. В същото време „новите методи за производство на фуражни добавки или червени водорасли, биха могли незабавно да намалят емисиите на метан от говедата. А засилването на производството на добитък, например чрез осигуряване на фуражи на основата на подходящите култури и повишаване на производителността на пасищата е една от най-големите ни възможности за намаляване на емисиите от глобалното земеделско производство”, смятат авторите.