Сушените или пресните плодове са по-полезни?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Независимо дали са свежи или изсушени, плодовете са питателни. И двата вида са наситени с витамини, минерали и фибри. Изсушаването на плодовете обаче, концентрира голяма част от нутриентите, както и калориите. Процеса по изсушаване може да предизвика загубата на някои полезни свойства на плода, като например наличието на витамин Ц.

Обемът има значение

Една слива, например, има 30 калории, докато изсушения й вариант има 23 калории. Първоначално ще си помислите, че сушения плод е по-добър вариант. Но ако погледнете двете опции една до друга, може да размислите. Обема е нещо, което кара човешкото око да се засища повече. И например, обемът на една прясна слива, ще бъде колкото този на 2 или 3 сушени, което означава, че макар и с по-високи калорийни стойности, вероятно бихте изяли по-малко от тях. Хората, които приемат повече нискокалорични, свежи храни, е по-вероятно да се справят по-лесно със запазването на теглото си.

Сравнение на нутриентите

Ако сравним една свежа и една сушена слива или една зърно грозде с една стафида, съдържанието на витамините, минералите и фибрите не е толкова различно. Но ако сравним по домакински признак, дехидратираните плодове са много по-добър източник на редица хранителни вещества, насърчаващи здравето.

Една чаша стафиди например, е много по-добър източник на фибри и калий, от чаша грозде. Сушените кайсии, са по-добър източник на някои нутриенти, от свежите, включително витамини А и Б, желязо и калий. Стафидите, дехидратираните сливи и кайсии обаче, не са по-добър източник на витамин Ц от свежите си алтернативи. Това е така, защото витамина се изпарява по време на затоплящите процеси, съпътстващи изсушаването.

И понеже водата се изпарява, сушените плодове са значително с по-високи стойности на калориите. За сравнение, при гроздето разликата е от 430 за дехидратирания вид, до 60 калории за пресния и 380 на 75 калории при кайсиите.

Защо трябва да се ядат плодове

Диетичните насоки за американците казват, че ако диета ви се състои 2000 калории, трябва да се стремите да включите в нея около 2 чаши пресни плодове или 1 чаша сушени плодове на ден. Ако изпълнявате тези препоръки, това би допринесло да редуцирате риска от сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. Също така, плодовете богати на калий, могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да предотвратят образуването на камъни в бъбреците.

Обърнете внимание на състава

В допълнение към това да бъдем по-внимателни към размера на порциите, така че да не превишим дневните си калории, може би също така бихте искали да видите състава на сушените плодове, които купувате. За разлика от пресните варианти, те могат да съдържат много повече неща. Някои варианти като ананаса и папаята, например, съдържат добавена захар. Или може да има добавки, като сяра, която се използва за запазване на цвета в кайсии.

 

Снимка: Smart Lifebites

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА