Сушата мори Добруджа

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Горещото и сухо време създава проблеми на земеделците в Добруджа. Това научи Агрозона от местни агрономи, които се притесняват за реколтата.

“Миналата седмица царевицата беше в много добро състояние, а вчера, когато влязох в полето, беше като изгоряла”, разказа млад агроном от района на село Спасово, което се намира в северните части на региона, на няколко километра от румънската граница. Той допълни още, че е валял дъжд, но той е бил краткотраен и на отделни полета, което не е достатъчно за насажденията. “Докато бях в една от нивите, валеше проливен дъжд, а на отсрещното поле печеше слънце и не падна и капка. Просто е на облаци и вали на много малко места”, обясни той.

Думите му бяха потвърдени от негов колега, който работи в Добрич. Вчера в града се изля 15-20 минутен порой и по улиците рукнаха поточета от живителната течност, които за кратко облекчиха жегата. Но в същото време агрономът е бил на поле, което се намира в покрайнините на града и разказа, че там е пекло слънце и дори не е прекапало. “Скоро трябва да завали, иначе може да има сериозни последици върху царевицата и слънчогледа”, каза той, искрено надявайки се времето да се смили над добруджанци. По думите му тези краткотрайни дъждове не са достатъчни, защото падат на ограничени пространства, а и водата бързо се процежда в почвата или се изпарява под неумолимите лъчи на парещото слънце.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА