Сурва, сурва година: Символите на сурвачката

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Символите на сурвачката са част от българската традиция и идентичността на народа ни. Може би в днешното модерно време символите на сурвачката остават настрана от забързаното ежедневие на младите българи, но има още възрастни хора, които помнят непреходните ценности, които могат да бъдат полезни и днес.

На фермерски пазар в столицата срещаме Тошка Христова, която е дошла от село Горно Черковище, на 7 км от Казанлък. Цял живот тя е била държавен служител, но сега създава пъстри сурвачки – толкова хубави, че ги продава. Започнала да ги прави, когато искала да купи „истинска“ сурвачка от дрян за внука, но на пазара не намерила. В двора си имала дряново дръвче и Тошка решила да опита сама да направи сурвачка. Поинтересувала се от символите:

„Исках да бъде традиционно българска свита от дрян, обвита с прежда и пуканки, за да са бели дните ни; ошав, за да има плодородие; хляб за да бъдем винаги заедно, единни, кравайчета в кръгче, слагаме още ядки, чушки символ на мъжкото начало, преждата вълнена оплетена на розички символ на женското начало и на нашата роза Дамасцена. Украса от мъниста за радост на децата, да има коланче от павтички в основата на сурвачката. Ядката е важна да присъства – да има ядки от бадеми, да съдържа черупков плод, за да бъде символ на ума и разума”, казва Тошка Христова и допълва:

“Може да се украси с боб, царевица, символ на плодородието. Паричката е на върха, за да се множат парите в дома, това е нашата традиционна българска сурвачка.“

Тошка Христова се гордее с внука си Теодор, който заедно с нея е дошъл на фермерския пазар. Сега и той учи онлайн в детската градина – знае вече английски, има си учебници и майка му всяка седмица докладва на учителката какво е свършил по зададената програма.

Теодор знае също как да сурвака баба си:

„Сурва, сурва година

Весела година

Да сте живи и здрави

догодина до амина!“

Мъничките сурвачки са за късмет, могат да се окачат на елхата, с късметче за успех, казва Тошка Христова. Има и средни сурвачки за украса на офиси, или такива с магнит за хладилника.

„В първата година като започнах да ги правя разбрах, че майките много ги харесват, защото изразяват автентично българското. Набавям си украсата още през лятото, засявам си чушки, царевица, омесвам и печа кравайчетата, суша си плодовете. Радвам се, че се харесват.“, казва Тошка Христова.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА