Студът в САЩ изстреля нагоре цените на зърното

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

На седмична база цените на зърното се повишиха на световните борси. Лидер на пазара са зърнените култури, листвани на Парижката фондова борса. Там пшеницата поскъпна с 4,8% за седмицата, а царевицата с 4,3%.

След няколко седмици на спад на цените на зърното на фондовата борса в Париж, повишенията на цените най-накрая се върнаха. Пазарът отдавна чакаше възходящ импулс и тъй като нямаше такъв, дори напротив, преобладаваха фактори водещи до свиване на цените. Удължаването на споразуменията за морски транспортни коридори на зърно от Украйна през второто половината на ноември, както и възстановяващото се евро доведоха до бавен спад на цените.

В началото на миналата седмица цените на пшеницата и царевицата на Matif достигнаха най-ниските си стойности от началото на войната. Възходящият импулс дойде неочаквано от САЩ. Температурите доста под точката на замръзване застрашават посевите от зимна пшеница в САЩ, особено там, където лошата снежна покривка прави културите уязвими на студено време. Заплахата за запасите от пшеница от зимното замръзване, съчетана с вече лошите условия за сеитба след много суха есен , може сериозно да увреди посевите и техния потенциал за добив в един от най-големите износители, казват анализатори.

Пшеницата с договор за доставка през март поскъпна с 2,6 процента в петък на Matif и струва 311,75 EUR/т , като на годишна база котировките са се повишили със 7,2%. През миналата седмица цената на пшеницата се е повишила с 4,8 процента.

Цената на царевицата на парижката борса в мартенския договор в петък се повиши с 1,7 процента и възлиза на 296,00 евро/т , като се е увеличила с 21,4% през последната година. През седмицата акциите се повишиха с 4,3 процента.

Пшеницата на Чикагската борса в мартенски договор се повиши с 1,8 процента в петък и струва 285,13 USD/т. На годишна база акциите паднаха с 4,8 процента. През последната седмица цената се е повишила с 3%. Цената на царевицата с договор за доставка през март на борсата в Чикаго се повиши с 0,9 на сто и възлиза на 262,29 щ.д./т, като се увеличава с 10% спрямо последната година.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама