Студът в САЩ изстреля нагоре цените на зърното

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

На седмична база цените на зърното се повишиха на световните борси. Лидер на пазара са зърнените култури, листвани на Парижката фондова борса. Там пшеницата поскъпна с 4,8% за седмицата, а царевицата с 4,3%.

След няколко седмици на спад на цените на зърното на фондовата борса в Париж, повишенията на цените най-накрая се върнаха. Пазарът отдавна чакаше възходящ импулс и тъй като нямаше такъв, дори напротив, преобладаваха фактори водещи до свиване на цените. Удължаването на споразуменията за морски транспортни коридори на зърно от Украйна през второто половината на ноември, както и възстановяващото се евро доведоха до бавен спад на цените.

В началото на миналата седмица цените на пшеницата и царевицата на Matif достигнаха най-ниските си стойности от началото на войната. Възходящият импулс дойде неочаквано от САЩ. Температурите доста под точката на замръзване застрашават посевите от зимна пшеница в САЩ, особено там, където лошата снежна покривка прави културите уязвими на студено време. Заплахата за запасите от пшеница от зимното замръзване, съчетана с вече лошите условия за сеитба след много суха есен , може сериозно да увреди посевите и техния потенциал за добив в един от най-големите износители, казват анализатори.

Пшеницата с договор за доставка през март поскъпна с 2,6 процента в петък на Matif и струва 311,75 EUR/т , като на годишна база котировките са се повишили със 7,2%. През миналата седмица цената на пшеницата се е повишила с 4,8 процента.

Цената на царевицата на парижката борса в мартенския договор в петък се повиши с 1,7 процента и възлиза на 296,00 евро/т , като се е увеличила с 21,4% през последната година. През седмицата акциите се повишиха с 4,3 процента.

Пшеницата на Чикагската борса в мартенски договор се повиши с 1,8 процента в петък и струва 285,13 USD/т. На годишна база акциите паднаха с 4,8 процента. През последната седмица цената се е повишила с 3%. Цената на царевицата с договор за доставка през март на борсата в Чикаго се повиши с 0,9 на сто и възлиза на 262,29 щ.д./т, като се увеличава с 10% спрямо последната година.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements