През последната търговска седмица цените по веригата на предлагане на агнешко месо в преобладаваща част от областите на страната се задържат на нивата от предходната седмица – между 12 и 15 лв./кг. По-съществена динамика на цените се наблюдава при търговията на едро, показва родната агростатистика.
Цяло агне
Средната цена на едро на цяло агне за страната е без промяна спрямо предходната седмица – 13,29 лв./кг кланично тегло, като стойностите по области продължават да варират от 12,00 лв./кг в Русе до 15,00 лв./кг във Варна. В сравнение с предходния седмичен период, в три области продуктът поевтинява в рамките на 1,2% – 3% (Велико Търново), докато в други три поскъпва с между с 0,8% и 4,2% (Смолян).
В малките търговски обекти цените на дребно на цяло агне остават в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. Единствено в Пловдив се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 1,1%, което води до минимално увеличение (с 0,1%) на средната стойност за страната в тези обекти, до 13,22 лв./кг.
През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,07 лв./кг или 0,5% по-ниска от тази на едро.
Агнешки бут
Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 13,35 лв./кг (Габрово) до 15,35 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Седмични изменения на стойностите се регистрират само в три от областите – понижение с 0,8% във Велико Търново и покачване съответно с 1,9% и 4,8% в Смолян и Плевен.
В големите търговски вериги цените на агнешки бут варират от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Хасково. Единствено в Пловдив се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица, като продуктът поскъпва с 1,9%. Въпреки това, средната стойност за страната в ГТВ се понижава с 1,3% на седмична база, до 13,95 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане в ГТВ във Варна и Шумен (където през предходната седмица бяха регистрирани едни от най-високите стойности за страната).
През периода на наблюдение средната цена на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,27 лв./кг или с 2% по-висока от тази в ДТО.
Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,43 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,70 лв./кг от тази в ДТО.
Агнешка плешка
Цените на едро на агнешка плешка са най-ниски в Габрово – 12,35 лв./кг, а най-високи в Благоевград – 15,42 лв./кг. В сравнение с предходния седмичен период, в четири области е налице покачване на стойностите с между 1,4% и 5,2%, най-чувствително в Плевен, докато във Варна и Габрово продуктът поевтинява, съответно с 3,3% и 5,7%. Така, средната стойност за страната се повишава с 0,5% на седмична база, до 13,97 лв./кг.
Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,83 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,81 лв./кг от тази в ДТО.