Стойността на агнешкото се запазва на нива между 12 и 15 лв./кг

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

През последната търговска седмица цените по веригата на предлагане на агнешко месо в преобладаваща част от областите на страната се задържат на нивата от предходната седмица – между 12 и 15 лв./кг. По-съществена динамика на цените се наблюдава при търговията на едро, показва родната агростатистика.

Цяло агне

Средната цена на едро на цяло агне за страната е без промяна спрямо предходната седмица – 13,29 лв./кг кланично тегло, като стойностите по области продължават да варират от 12,00 лв./кг в Русе до 15,00 лв./кг във Варна. В сравнение с предходния седмичен период, в три области продуктът поевтинява в рамките на 1,2% – 3% (Велико Търново), докато в други три поскъпва с между с 0,8% и 4,2% (Смолян).

В малките търговски обекти цените на дребно на цяло агне остават в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. Единствено в Пловдив се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 1,1%, което води до минимално увеличение (с 0,1%) на средната стойност за страната в тези обекти, до 13,22 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,07 лв./кг или 0,5% по-ниска от тази на едро.

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 13,35 лв./кг (Габрово) до 15,35 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Седмични изменения на стойностите се регистрират само в три от областите – понижение с 0,8% във Велико Търново и покачване съответно с 1,9% и 4,8% в Смолян и Плевен.

В големите търговски вериги цените на агнешки бут варират от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Хасково. Единствено в Пловдив се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица, като продуктът поскъпва с 1,9%. Въпреки това, средната стойност за страната в ГТВ се понижава с 1,3% на седмична база, до 13,95 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане в ГТВ във Варна и Шумен (където през предходната седмица бяха регистрирани едни от най-високите стойности за страната).

През периода на наблюдение средната цена на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,27 лв./кг или с 2% по-висока от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,43 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,70 лв./кг от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Цените на едро на агнешка плешка са най-ниски в Габрово – 12,35 лв./кг, а най-високи в Благоевград – 15,42 лв./кг. В сравнение с предходния седмичен период, в четири области е налице покачване на стойностите с между 1,4% и 5,2%, най-чувствително в Плевен, докато във Варна и Габрово продуктът поевтинява, съответно с 3,3% и 5,7%. Така, средната стойност за страната се повишава с 0,5% на седмична база, до 13,97 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,83 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,81 лв./кг от тази в ДТО.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА