Стопанствата, засегнати от АЧС, птичи грип и чума по овцете с приоритет по подмярка 6.3

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Стопанствата, в които са били умъртвени животни или са установени огнища на Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и птичи грип ще събират най-много точки по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Приемът, при който ще имат приоритет проектни предложения, които се изпълняват в сектор “Животновъдство” се очаква да стартира в края на този месец и да продължи до края на март. Критериите за оценка на проекти предстои да бъдат гласувани на 15 януари, когато ще се проведе 14-ят Комитет за наблюдение на ПРСР.

30 точки ще се отсъждат за проектни предложения на кандидати, които към момента на подаване на проектното предложение имат регистрирани животновъдни обекти за  дребни преживни животни, свине или птици. Минимално изискване е когато СПО на земеделското стопанство на кандидата включва животни от приоритетните сектори. 1 евро СПО, формирано от отглежданите към момента на унищожаване на животните в животновъдния обект, ще се умножава по коефициента 0,00375. Така например 30 точки ще се присъждат при наличието на 9 свине майки; 85 кози майки; 109 овце месо/мляко; 782 бройлера; 539 кокошки носачки.

Допълнителни 20 точки ще могат да бъдат събрани от стопанства, където животнтие са били убити вследствие на заболяване. 15 точки пък ще се присъждат там, където има огнища на болести. Максимумът за този критерий ще се събира когато огнището е установено в населеното място. 10 точки се дават, когато е в община, а 5 точки в административна област.

15 точки ще се дават и за проекти с по-малък размер на СПО на земеделското стопанство. Съответно 15 точки за проекти в границите между левовата равностойност на 2000 евро и 3999 евро. 10 точки  в границите между левовата равностойност на 4000 евро и 5999 евро и 5 точки между 6000 евро и 7999 евро.

Предимство също така е, когато стопанството се намира в планински район, като за това може да се получат допълнителни 10 точки. За образование на кандидата в областта на ветеринарната медицина също се присъждат 10 точки.

Подпомагат се проектни предложения получили, най – малко 15 точки съгласно критериите за оценка.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама