Как родните производители могат да увеличат двойно износа към Европа, обсъдиха експерти
„Българският сектор „Плодове и зеленчуци“ е изправен пред повишени очаквания за трансформация. Независимо дали става въпрос за отговор на нарастващото търсене, повишаване на конкурентоспособността или за адаптиране към промените в климата, родните фермери се стремят да модернизират производството си и правят иновации повече от всякога“, коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Интер експо център в София по време на международен форум. Статистиката сочи още, че секторът има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието, като заетите в него са 3 човека на хектар, както и че се наблюдава и нарастване на интереса към схемите за обвързано подпомагане както при площите, така и при бенефициентите.
Разработването на интервенции и мерки в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост, чрез които да се подпомогнат заетите в него и да се увеличи делът на сектора е сред приоритетите, които се залагат в политиката за земеделието. От изключително значение е и повишаването на устойчивостта на земеделските стопанства, което да гарантира устойчиви доходи и на малките и средните стопани.
По време на форума представители на сектор „Плодове и зеленчуци“ обсъдиха възможностите за увеличаване на износа на плодове и зеленчуци, родно производство. С компании от Нидерландия пък бяха дискутирани устойчивостта и сигурността на храните и подкрепата за земеделските производители и възможността за двоен ръст в износа на градинарска и овощарска продукция.