Стандарт за пълнозърнестия хляб влиза в сила през септември

По повод Деня на хлебаря Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, каза за „Агрозона“, че у нас се произвеждат 2 млн. хляба дневно като половината от тях са в сивия сектор. За пореден път тя наблегна, че единствената възможна мярка за ограничаване на производството „на тъмно“ е диференцираната ДДС ставка. С нея ще се осветлят работните места в бранша, посочва Кукушева, и допълва, че така ще се увеличат вноските в национално-осигурителната и здравна системи.
„Категорично в Закона за храните влиза раздел „Регистрация на превозните средства на храните от неживотински произход“, каза още Мариана Кукушева. Тя обясни, че в момента превозът е неспециализиран и хлябът на сивата икономика се транспортира без контрол на превозните средства.
Председателят на браншовия съюз каза още, че хлябът по стандарт „България“ е все по-застъпен в училищата и детските градини, а в момента се подготвя стандарт и за пълнозърнестия пшеничен хляб. Стандартът ще влезе в сила от септември, от новата учебна година, уточни Кукушева.
Днес Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Българската агенция по безопасност на храните представиха ръководство, което играе ролята на наръчник за етикетиране. „Това е строго професионално ръководство с етикети на 60 масови продукта в България и Европа“, обясни Кукушева и допълни, че това е един пример за добро публично-частно партньорство между съюза на хлебарите и сладкарите и БАБХ. Те съвместно продължават обученията по втората част на Регламент 1169, свързана с хранителната и енергийна стойност на продуктите. „Много е важно да подчертаем, че ръководството не се продава, защото е важно колегите да участват в обученията, за да разберат как се правят изчисленията“, наблегна Кукушева. Успоредно се обучават производители и проверяващи, за да няма двоен прочит на европейско законодателство. Обучения ще се провеждат в различни градове с страната с цел облекчаване на бизнеса.
Анета Стефанова