Станахме модел за борба с нодуларния дерматит в Европа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Опитът на ветеринарните лекари в страната, свързан с ограничаването на болестта нодуларен дерматит на територията на България, бе една от причините Европейската комисия да проведе среща в България по този въпрос и да обсъдят мерките, които ние взехме. Станахме модел за това как трябва да се води борбата с нодуларния дерматит в цяла Европа. Това каза д-р Трифон Цветков, председател на Български ветеринарен съюз, за „Агрозона“.

През 2016 г. ветеринарните лекари в цялата страна реагираха като една сила за бързо реагиране и в резултат на предприетите мерки нодуларният дерматит бе ограничен, а разпространението на болестта син език не беше допуснато, допълни той.

Една стара мисъл обобщава точно същността нашата професия: Хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният лекар лекува човечеството. Пожелавам на нашите колеги да бъдат живи и здрави, да усъвършенстваме нашите знания и умения, и както и сега безрезервно да откликваме на предизвикателствата, които ни предоставя тежката и сложна обстановка по отношение на здравеопазването, каза д-р Цветков, който практикува професията си от 1969 г.

Поздравления за професионалния си празник получиха ветеринарите и от министъра на земеделието и храните Десислава Танева:

“Поздравявам всички Вас, държавни и частнопрактикуващи ветеринарни лекари в България, по случай професионалния Ви празник – Денят на ветеринарния специалист. Професията, която упражнявате е отговорна и с дългогодишна история. Успехите на всички Вас са постигнати с много труд и амбиции, защото всеки ден сте изправени пред предизвикателствата на новата и съвременна ветеринарна медицина. Благодарение на Вашата работа българските продукти отговарят на европейските изисквания за качество. През изминалата година заедно преодоляхме едно голямо предизвикателство. С направените разходи от близо 15 млн. лева за справяне със заболяването Заразен нодуларен дерматит спасихме една индустрия за близо милиард лева. Справихме се благодарение на Вашия професионализъм и всеотдайност. Затова и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис оцени високо свършената работа, като даде страната ни за пример в Европа.

Вярвам, че и сега, в условията на усложнена епизоотична обстановка в Европа, Вашите усилия, знания и опит ще предпазят страната ни от болестите, които могат да засегнат не само икономиката, а и здравето ни. Желая Ви много успехи. Продължавайте да бъдете все така всеотдайни и отговорни ! Честит празник!”

Още по темата:

В България са ликвидирани 217 огнища на нодуларен дерматит

Предлагаме промени в общите европейски закони заради нодуларния дерматит

Министър Танева: В момента няма нито едно огнище на нодуларен дерматит в България

БАБХ изплати 1, 35 млн. лв. за ваксинациите срещу нодуларен дерматит

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА