Продължава поевтиняването на царевицата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Геополитическият фактор често е основен компонент в движението на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари и при положение, че споразумението за зърнения коридор продължава да работи и Русия няма да приключи участието си в него, това „запазване“ на възможностите за износ, както и добрата реколта успокоиха котировките на борсите в Европа и отвъд океана и поевтиняването е повсеместно. Преди седмица цените на пшеницата в САЩ тръгнаха надолу и снижаването беше чувствително, сега има незначително помръдване от един долар до 362 щ.д./тон.  Във Франция тенденцията е също надолу – минус 13 евро до 323 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария и в Русия отново нямаше промяна и съответните цени останаха на 290 щ.д./тон и 310 щ.д./тон, съобщават от Софийската стокова борса.

След завоя надолу на цената на американската царевица преди две седмици, поевтиняването продължава – минус 13 долара до 326 щ.д./тон, а Франция я следва със сериозните минус 23 евро до 320 евро/тон. В Русия след застоя промяната е минус 20 долара и 270 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция се снижи с поредните 15 евро до 288 евро/тон, в Русия също надолу с 13 долара до 272 щ.д./тон. Рапицата на Euronext стана рекордьор като поевтиня с 37.50 евро до нива от 599.50 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка декември, обърна тренда с минус 70 долара до 1340 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар също тръгна надолу с 21.70 долара, достигайки до 533.40 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни и търсенето за големи количества хлебна пшеница продължава. След сделките от началото на месеца, които се сключиха на цена от 730.00 лв./тон доставка DAP, търсенето продължава на начална цена от 680.00 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615.00 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни, има предлагане на зрял фасул в чували на 2398.00 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 6.00 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements