Средновековни храни представят във Велико Търново

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Воинска и манастирска кухня, аристократични блюда и целебни храни ще бъдат представени следващите три дни по време на международния фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград – вкусът на Средновековието”.  Съботния ден е посветен на ястията, характерни за средните векове.

Гостите на фестивала ще могат да опитат задушено говеждо, византийска леща със свинско и бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и още ястия по рецепти и технологии от XII-XIV век. Специално внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Медовината, характерна за славянските народи, както и бира по старовремешни рецепти ще може да се опита в съботния ден. .

За храната на българите през Средновековието специална презентация ще направи доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет. Повече от 30 години той изследва средновековната българска кухня. Под негово ръководство ще има и практически урок по кулинарна история, в който ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица, съобщават от община Велико Търново, която е сред организаторите на събитието.

По време на средновековния фестивал на Царевец ще бъдат показани възстановки на различни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има атрактивна реконструкция на завръщането на славните средновековни войни от поход, бойни демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.
Фестивалната програма започва днес от 19.30ч с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец.
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА