Испания намалява ДДС върху храните, за да укроти инфлацията

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Лявото правителство на Испания одобри нов пакет от мерки за справяне с кризата с разходите за живот, включително намаляване на ДДС върху храните за следващите шест месеца.

„Правителството ще гарантира, че намаленията на ДДС и помощта за фермерите се прехвърлят незабавно и директно върху цените на храните“, каза премиерът Педро Санчес, когато разкри третия пакет от мерки за облекчаване на икономическото въздействие на войната в Украйна.

Основните хранителни продукти, които понастоящем се облагат с данък от 4%, ще бъдат освободени от ДДС, а други, облагани с данък от 10%, ще бъдат намалени до 5% ставка на ДДС, каза испанската информационна агенция.

Основните храни като хляб, брашно, мляко, сирене, яйца, плодове, зеленчуци, варива, картофи и зърнени храни вече няма да се облагат с данъци. Други храни, като олио и тестени изделия, бяха намалени от 10% на 5% ДДС.

Прогресивният кабинет, сформиран от Социалистическата партия (PSOE/S&D) и левицата Unidas Podemos (United We Can/GUE-NGL), също одобри 300 милиона евро директна помощ за фермерите, за да компенсира нарастващите разходи за торове. Около 4,2 милиона семейства с ниски доходи ще получат чек от 200 евро.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА