Във филмчето „Попай моряка“, главният герой си хапва често спанак, за да уголеми мускулите си и да стане по-силен. Истината е, че колкото и спанак да консумираме, едва ли ще постигнем този резултат. И все пак спанакът е витаминозна бомба, богата на редица полезни вещества.
Какво всъщност е спанакът?
Спанакът е от семейство Chenopodiaceae и научното му име е Spinacia oleracea. Зеленият листен зеленчук е евтин и достъпен за всички. Той е богат източник на минерали , витамини и фитонутриенти. Едно от най-големите предимства на спанакът е, че е много издръжлив. Той може да се съхрани както през зимните месеци, така и през летните.
Зеленчукът може да се консумира суров като част от салати и студени предястия, но също така може да бъде използван в редица рецепти за супи, ястия и яхнии.
Многобройните ползи за здравето на спанака се дължат на наличието на минерали, витамини – витамин А , витамин В6 , витамин С, пигменти и фитонутриенти, включително калий, манган , цинк, магнезий , желязо и калций. Спанакът е богат и на пигменти като бета-каротин, лутеин, ксантен и хлорофилин. Спанакът е с ниско съдържание на мазнини.
Ето и кои са най-големите предимства за здравето от зеленият листен зеленчук:
Подобрява зрението
Спанакът е богат източник на бета-каротин, лутеин и ксантен, всички от които са полезни за зрението. Приемът на спанак може да спомогне при недостиг на витамин А, при развитието на очни язви и сухота в очите. Благотворното влияние върху очите се дължи на някои от противовъзпалителните свойства на спанака, които могат да намалят подпухването или дразненето .
Лекува макулна дегенерация
Макулната дегенерация (AMD) причинява слепота. Според изследване, проведено от Националната лаборатория Oak Ridge, консумацията на спанак може да доведе до възстановяване на два жизненоважни пигмента и ефективно предотвратяване на AMD. Спанакът съдържа антиоксиданти, които намаляват вредните ефекти на свободните радикали, за които е известно, че оказват негативно влияние върху зрението и причиняват свързани с възрастта заболявания като глаукома и дегенерация на макулата.
Поддържа нормално кръвно налягане
Спанакът има много високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий. Този състав на минералите е много полезен за пациентите с високо кръвно налягане. Фолатът в спанака също допринася за намаляване на хипертонията. Чрез намаляване на кръвното налягане и отпускане на напрежението на съдовете и артериите, можете да намалите стреса на сърдечно-съдовата система и да увеличите оксигенацията към органите на организма за оптимална функционалност.
Помага за минерализацията на костите
Спанакът е добър източник на витамин К, който спомага при задържането на калций в костната матрица, което води до минерализация на костите. Освен това, други минерали като манган, мед, магнезий, цинк и фосфор също помагат при изграждането на силни кости. Това от своя страна може да е добра превенция на развие остеопороза. Листният зеленчук помага и за поддържането на здрави зъби и нокти.
Подобрява метаболизма
Има причина, поради която лекарите препоръчват добавяне на спанак към вашата диета. Количеството протеин, което се намира в него, е впечатляващо за всеки зеленчук. Осен това, той се разгражда лесно от ензимите в аминокиселини, които са от съществено значение за тялото ни. Протеините подпомагат развитието и растежа на мускулите, пише medicalnewstoday.com.
Пигмент, наречен лутеин, който се намира в спанака, помага срещу атеросклероза, инфаркт или удар. Зеленчукът намалява холестерола и други мастни натрупвания в кръвоносните съдове.
Помага за развитието на плода
Фолатът, открит в спанака, е необходим за растящия в утробата плод и за правилното развитие на нервната система. Може да възникнат дефекти като цепнатина на небцето или спина бифида поради дефицит на фолат. Витамин А, съдържащ се в спанака, се препоръчва да се консумира в по-големи количества от майката.