Снеготопенето и обилните валежи вдигнаха Столична община на крак

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Столична община създаде организация за непрекъснато наблюдение на реки, критични речни участъци и общински язовири във връзка с обилните валежи и снеготопенето. Въведен е и общинският щаб за наводнения. В столицата за днес е обявен оранжев код, с валежи между 35 и 65 л/кв. м. В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето също ще е интензивно.
Мобилизиран е и изнесен щаб за наблюдение, както и допълнителна техника за реакция при обилни валежи. Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община работи в координация със СДВР и Столичната пожарна.
Всички 10 екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са на терен и извършват обходи и отреагират на сигнали.
Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите – общинска собственост, на реките и на критичните речни участъци и дерета.
От вчера във връзка със снеготопенето е засилено почистването на дъждоприемните шахти и оттоци, като работата продължава и в утрешния ден. Столичен инспекторат контролира дейността на почистващите фирми.
Във връзка и с възможния силен вятър Столична община препоръчва на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от своите тераси на домовете или офисите си. Строителните фирми да проверят конструктивните скелета и огради на обектите, които изпълняват.
При наличие на паднали клони или дървета, които са предпоставка за затруднение на проводимостта на речните корита, гражданите могат да подават сигнали. Не трябва да се изхвърлят отпадъци в речните корита, канали и дерета.
Гражданите могат да подават сигнали на тел.112.
Тази година Столична община извърши почистването на около 115 км речни корита, както и 5 км от река Искър, в участъка от моста на „Чепинско шосе“ до корекцията на летище София.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements