Служители на “Напоителни системи” на палатки до изплащане на заплатите

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Премиерът Георги Близнашки, земеделският министър Васил Грудев и заместникът му Георги Костов излязоха при протестиращите, но не се ангажираха с отпускане на нови средства, само с обещание за по-дългосрочни решения в по-добри времена.

Днес пред Министерски съвет с митинг завърши протестното шествие на служители на “Напоителни системи” и представители на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Съобщението на министъра на земеделието Васил Грудев от вчера, че правителството ще отпусне 4,5 млн. лв не успокои служителите и днес те отново бяха на протест. Казаха, че въпросната сума е временно решение, а ситуацията се нуждае от действия, които ще доведат до реалното й разрешаване. Представиха и своите искания.

“Преди няколко месеца пак имаше протестен митинг. Той беше в Благоевград и предимно бяха тогава клонове от Югозападна област. Тогава не бяха получавали заплати за 5 месеца. След протеста може би до седмица изплатиха тези заплати и сега отново влязоха пак в същото русло.”, каза Андрей Андреев, председател на синдикален регионален съюз на КТ “Подкрепа” – Гоце Делчев, за “Агрозона” и посочи, че служители от “Напоителни системи” не са вземали трудовите си възнаграждения за юни, юли и август, а идва ред и на септемврийските плащания. По повод отпуснатите 4,5 млн. лв Ангелов посочи, че това го е чел “само по интернет, но реално на хората картите им са празни “.

Отпуснатите средства не решават проблема, беше категоричен Емил Димитров от “Напоителни системи” – Видин и допълни, че са необходими 20 млн. лв., “за да можем да изкараме до Нова година”. Той каза, че работи в дружеството от 18 г. и преди не е било така, но от последните 4 г. няма дори работно облекло. Димитров не е получавал заплата за три месеца като третата принципно трябва да бъде изплатена в дните след 20-и септември. В същото положение е и негов колега от клон “Мизия” (Враца). Той коментира, че въпросните 4,5 млн. лв “не се знае кой камък ще ги потисне – дали ще влязат въобще в дружеството” и че на част от служителите “банките ще им приберат парите” и може би няма да вземат и една трета от средствата си. На въпроса дали има хора, които напускат заради неизплатените заплати, той отговори, че е от 31 г. в клон “Мизия”, там хората са стриктни в работата си и не напускат, дори да не вземат трудови възнаграждения. “Ние сме свикнали да издържаме…”, коментира той. Попитан как се препитава семейството му, той отговори, че жена му не работи, съкратена е  – “Не мога да го обясня…”.

На протеста присъстваха членове на синдикалните организации, които по думите им, нямат нищо общо с напоителното дружество, на са дошли, за да изразят подкрепата и съпричастността си. Подкрепата си изказаха и от Българска асоциация “Биопродукти” и обединението на ангажираните в леката промишленост.

От синдикатите посочиха, че искат публично да видят подписаните от дружеството договори и с кои фирми са подписани те. Синдикалният представител Павел Черийски обяви, че е взето решение да бъдат поставени две палатки в близост до Министерски съвет и да останат протестиращи, докато не бъде получена информация и от последния клон на “Напоителни системи”, че хората са получили парите си.

IMAG1064

С протестиращите се срещнаха земеделският министър Васил Грудев, заместникът му Георги Костов и министър-председателят Георги Близнашки. Министър Грудев отново припомни на протестиращите, че са осигурени 4,5 млн. за заплати и осигуровки и поздрави служителите, че продължават да изпълняват задълженията си, въпреки неизплатените суми. Премиерът каза, че в по-дългосрочен план продължава търсенето на решение, което обаче първо трябва да мине през обстоен оглед според експерти по финансите. “Не може една такава система като “Напоителни системи”, особено когато хората са непрекъснато в борба със стихиите, с наводненията, ние да я оставим сама на себе си, така че искам да знаете, че правим всичко възможно.” Близнашки поясни, че с ограничените ресурси, с които държавата разполага, не може да бъде направено много. Той обърна внимание, че преди разпускането на Народното събрание, бюджетът не е актуализиран и “буквално късаме от залъка на обществото”. Премиерът посочи, че в по-добри времена ще се търсят по-дългосрочни решения и обобщи:”иначе с цялото си сърце съм на ваша страна”.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама