Сливовите дръвчета са най-търсени на пазара в момента, съобщи пред „Агрозона“ проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. След това са черешите и крушите. „При крушите има ръст, защото се видя, че няма насаждения в страната, на пазарите се предлагат основно вносни плодове и те са доста скъпи. Затова фермерите се ориентираха и към тези култури. Също така нарасна и търсенето на дюли, праскови, нектарини, кайсии, а най-слабо търсена е ябълката. Наред с това хитови стават и някои орехоплодни дръвчета, като лешници и бадеми за сметка на орехи. Това е така тъй като прекратиха програмата за ореховите насаждения и вече хората не садят тази култура“, коментира проф. Живондов.
Той посъветва читателите на „Агрозона“ и какви дръвчета да търсят – не по-малко от 1,20 м височина и 12 мм дебелина над присадката. Трябва да е със зряла дървесина, по възможност с коронка, добре гарнирана коренова система с поне три основни скелетни корени.
Вангелина Кирякова е земеделски производител на плодни дръвчета и цветя, а също така има и магазин за фиданки в София. 90 % от продукцията й е собствено производство. Тази година търсенето е много голямо, а хората се насочват към плодните ябълки, круши, сливи и череши, споделя тя за „Агрозона“ . Хората започват да имат интерес към малините, касиса и по-екзотичните растения като цяло. В последните години пък много се търси нар, смокини, облепиха, шизандра, лешници, споделя Кирякова. Те са по-топлолюбиви и с климатичните затопляния хората се насочват към тях.
Интересът към българските сортове обаче не секва. Това е запазена марка. От ябълките интереса е голям към златна и червена превъзходна, при черешите се изчерпват кюстендийлските хрущялки и като цяло всички стари сортове се приемат добре.
Хората трябва да насаждат есенно време, плодното дръвче няма да е лагерувало на друго място и има 100 % прихват, докато на пролет е прелагерувало, времето се затопля и нещата не са изрядни, споделя Вангеличка. Когато засаждат, градинарите трябва да спазват технологиите 40×50 см дупка, да слагат оборска тор и пясък.
Вангелина Кирякова ни препоръча и в кои райони кои овошки са най-подходящи. В Северна България има плодни дръвчета, които няма да станат. На по-високо място прасковите и кайсиите не се получават. Затова там трябват растения с по-късен цъфтеж – ябълки, круши, сливи и по-късни череши. За Южна България пък всичко се хваща.