Заради факта, че голяма част от населението смята, че причина за коронавирусната пандемия в Китай е предизвикана от употреба за храна на месо от диви животни от несанкционирана търговия, в страната стремително расте пазарът на растителни алтернативи и експертите смятат, че страната може да стане глобален играч и в този отрасъл.
За последните няколко години за разлика от преди, когато свинското месо бе на трапезата на богатите и хората от средната класа, днес в Китай се случва веганска революция, отбелязват от Гардиън.
Заместителите на месо на растителна основа постепенно завоюват място сред новото поколение потребители, които все повече се тревожат за продоволствената криза, както и за коронависура и африканската чума по свинете.
Китай може да изиграе важна роля в разрастването на пазара на растителни суровини заради изобилието си от бобови култури, които са без ГМО. Такива са соята и грахът, които са основна част от т.нар. растително месо. От 60-те години на миналия век употребата на подобни продукти расте от 5 кг на човек тогава до 48 кг на човек през 2015 година.
Заради прекомерната консумация на месо, през 2016 г китайското правителство обяви план за съкращаване на употребата на месо с 50% в страната и призова гражданите си да консумират до 40-75 г месо на ден.
Днес вече има признаци, че културата на хранене в страната се променя. Според оценките вегетарианският пазар в Китай се е увеличил с над 17% за период от 5 години, което е и най-бързият темп на растеж.