Слънчоглед: Складовете са пълни, а цената унищожителна за производителите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

В момента складовете на всички производители на слънчоглед са пълни, дори да искаш не можеш да продаваш, защото няма къде. Цената, която евентуално се предлага е унищожителна. Това коментира за Агрозона земеделски производител от Северозападна България, където добивите от тази година са наполовина заради огромната суша (около 200 кг/дка). За целия вегитационен период в района са паднали 150-160 л/кв.метър валежи, като в най-критичния период е имало два месеца без нито капка дъжд, а времето е било и с много високи температури. Годината беше убийствена, коментират зърнопроизводители от района. Себестойността на продукцията е много висока и стопаните се питат как ще продават под направените разходи.

Мнозина от стопаните са натоварени вече с кредити, на практика са си изтеглили субсидията напред, надяват се на някакво положително развитие, поне прилични цени да има, защото производствените разходи са преодолени заради реколта 2021 г. защото все още имаше инерция от ниски цени, но в момента това, което се задава като цени и на торове и на препарати за растителна защита. Не е за подценяване и натискът от изплащането на рентите, които са достигнали 100 лв./дка, ниво на което вървят плащанията и в Добруджа, макар да няма база за сравнение, тъй като почвите и условията за земеделие са съвсем различни.

Под 1000 лева за тон върви сега слънчогледът, цена, която не покрива направените разходи, уточни фермерът.

По данни на аграрното министерство, общият ресурс от маслодаен слънчоглед за реколта 2022/2023 г., по предварителна информация към 18 ноември е в размер на 2 815 179 тона, от тях –производство 2 052 796 тона, внос 342 449 тона и преходен остатък от реколта 2021/2022 г. – 419 934 тона.

Там отчитат също така, че средната изкупна цена на слънчогледа бе на ниво от 1 122 лв./тон, при 1 139 лв./тон за предишната седмица и ниво от 1 099 лв./тон към 04.11.2022 г. Средната цена за ноември към момента е на ниво от 1 120 лв./тон, като за
същия месец на 2021 г. е била на ниво от 1 114,20 лв./тон.

Независимо от официалната статистика, добре известно е, че родните производители срещат сериозни затруднения при реализацията, заради безмитния внос на украински слънчоглед, който натисна надолу цените на българската суровина и заля маслобойните. Освен това по складовете стои и българската пшеница. За да запазят стоката си с добро качество фермерите правят допълнителни разходи за съхранение.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА