Шеф Юксел е част от екипа на Radisson Blu в далечна Норвегия. Родом от Добрич, младият мъж заминава за скандинавската страна преди повече от седем години. Началото на кариерата му като готвач започва обаче много по-рано, още преди 18 години. Записва се с негов приятел на готварски курс в Добрич. Всичко е като на шега, но с времето Юксел разбира, че именно това е неговата съдба.
След успешно завършване на готварското училище, той заминава за Бургас. Там работи в различни заведения. И така цели 10 години. В семейството на шеф Юки всички са добри кулинари. Дори брат му също е готвач, макар че от години се е отказал от тази професия.
Сега готвачът работи в един от най-реномираните хотели в цял свят. Предложението идва изненадващо, но Юксел не се бави и веднага тръгва, тъй като желаещите са много. Юки харесва всяка кухня, не криe обаче сантимента си към родната, която нарича „велика“. Турската и италианската също са сред фаворитите му. В норвежката харесва месото от лос и голямото разнообразие от риби. Любим продукт на шеф е агнешкото. Признава слабостта си към него – обича и да го хапва и да го готви.
В топ ресторантът най-търсеното блюдо е телешкото филе антрекот. В Норвегия клиентите не са претенциозни. Разбира се, както в цял свят и там е на мода да се яде без глутен и лактоза. Все повече хора предпочитат да избягват тези вещества. Най-впечатляващото е, че независимо от часовете в кухнята, готвачът няма търпение да се прибере в къщи, където може да приготви любимите ястия на близките. Не пропуска ден, в който да не готви. Освен това в почивните си дни и когато се прибира в България, той обича да радва семейството и приятелите си със вкусна скара, на която е цар.
Паста Ригатони
Необходими продукти:
Паста (по избор)
1 кг телешка кайма
1 гл лук
100 мл прясно мляко
1 яйце
30 гр галета
сол
черен пипер на вкус
риган
чесън
За доматения сос:
1 л дом сос (смлени домати)
1 брой сладък картоф
1 морков
1 гл.лук
1 скилидка чесън
50 гр захар
50 мл зехтин
сол
босилек
черен пипер
Начин на приготвяне:
Лука, млякото, яйцето и галета се миксират заедно в блендер или ръчно. Важно е лукът да бъде ситно нарязан. Добавят се към каймата, солта, черният пипер и риганът, Всички продукти се омесват добре, докато се получи хомогенна смес. След това сместа се оставя да почине за около час. (Може и цяла вечер в хладилника.) Оформят се кръгли кюфтенца около 50 гр. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 мин. Предварително сварете пастата. Сложете на котлона тиган с малко зехтин и запържете кюфтенцата за 2 мин. Добавете в тигана лук, чесън и чили (по избор), около 200 гр доматен сос и черен пипер на вкус.
В отделен съд картофите, морковът, чесънът и лукът се запържват до златисто. Добавяте захарта и бъркате две минути докато се карамелизира. След това слагате вътре и останалия доматен сос. Оставя се да къкри около 2 часа на слаб огън. Когато е готов добавяте подправките и зехтина. Всичко се пасира и се слага върху пастата. Гарнира се с пресен босилек и пазмезан.
Телешко филе на тиган
Необходими продукти:
300 телешко контра филе
100 гр моркови
3 стръка пресен лук
сол
черен пипер на вкус
прясна мащерка
За дресинга:
бял балсамико или винен оцет
мащерка
риган
Начин на приготвяне:
Оставяме ги да престоят. На тигана слагате малко зехтин, добавя се телешкото и се запечатва от двете страни по 2-3 мин. След това го изваждаме от съда, на място му слагаме морковите. Не бива да са нарязани на много дребно, за да не се изсушат. Стоят на огъня не повече от 4-5 мин. След това се добавя и пресният лук, бърка се около минута и се слага отново месото. Добавят се подправки на вкус. Гарнира се с пържени картофки.
Станислава Стойкова