Скандинавски изкушения

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Шеф Юксел е част от екипа на Radisson Blu в далечна Норвегия. Родом от Добрич, младият мъж заминава за скандинавската страна преди повече от седем години. Началото на кариерата му като готвач започва обаче много по-рано, още преди 18 години. Записва се с негов приятел на готварски курс в Добрич. Всичко е като на шега, но с времето Юксел разбира, че именно това е неговата съдба.

След успешно завършване на готварското училище, той заминава за Бургас. Там работи в различни заведения. И така цели 10 години. В семейството на шеф Юки всички са добри кулинари. Дори брат му също е готвач, макар че от години се е отказал от тази професия.

Сега готвачът работи в един от най-реномираните хотели в цял свят. Предложението идва изненадващо, но Юксел не се бави и веднага тръгва, тъй като желаещите са много.  Юки харесва всяка кухня, не криe обаче сантимента си към родната, която нарича „велика“. Турската и италианската също са сред фаворитите му. В норвежката харесва месото от лос и голямото разнообразие от риби. Любим продукт на шеф е агнешкото. Признава слабостта си към него – обича и да го хапва и да го готви.

В топ ресторантът най-търсеното блюдо е телешкото филе антрекот. В Норвегия клиентите не са претенциозни. Разбира се, както в цял свят и там е на мода да се яде без глутен и лактоза. Все повече хора предпочитат да избягват тези вещества. Най-впечатляващото е, че независимо от часовете в кухнята, готвачът няма търпение да се прибере в къщи, където може да приготви любимите ястия на близките. Не пропуска ден, в който да не готви. Освен това в почивните си дни и когато се прибира в България, той обича да радва семейството и приятелите си със вкусна скара, на която е цар.

 


Паста Ригатони  



Необходими продукти:

Паста (по избор)

1 кг телешка кайма

1 гл лук

100 мл прясно мляко

1 яйце

30 гр галета

сол

черен пипер на вкус

риган

чесън

 

За доматения сос:

1 л дом сос (смлени домати)

1 брой сладък картоф

1 морков

1 гл.лук

1 скилидка чесън

50 гр захар

50 мл зехтин

сол

босилек

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Лука, млякото, яйцето и галета се миксират заедно в блендер или ръчно. Важно е лукът да бъде ситно нарязан. Добавят се към каймата, солта, черният пипер и риганът, Всички продукти се омесват добре, докато  се получи хомогенна смес. След това сместа се оставя да почине за около час. (Може и цяла вечер в хладилника.) Оформят се кръгли кюфтенца около 50 гр. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 мин. Предварително сварете пастата. Сложете на котлона тиган с малко зехтин и запържете кюфтенцата за 2 мин. Добавете в тигана лук, чесън и чили (по избор), около 200 гр доматен сос и черен пипер на вкус.

В отделен съд картофите, морковът, чесънът и лукът се запържват до златисто. Добавяте захарта и бъркате две минути докато се карамелизира. След това слагате вътре и останалия доматен сос.  Оставя се да къкри около 2 часа на слаб огън. Когато е готов добавяте подправките и зехтина. Всичко се пасира и се слага върху пастата. Гарнира се с пресен босилек и пазмезан.

 


Телешко филе на тиган


Необходими продукти:

300 телешко контра филе

100 гр моркови

3 стръка пресен лук

сол

черен пипер на вкус

прясна мащерка

 

За дресинга:

бял балсамико или винен оцет

мащерка

риган

Начин на приготвяне:

Оставяме ги да престоят. На тигана слагате малко зехтин, добавя се телешкото и се запечатва от двете страни по 2-3 мин. След това го изваждаме от съда, на място му слагаме морковите. Не бива да са нарязани на много дребно, за да не се изсушат. Стоят на огъня не повече от 4-5 мин. След това се добавя и пресният лук, бърка се около минута и се слага отново месото. Добавят се подправки на вкус. Гарнира се с пържени картофки.

 

Станислава Стойкова

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА