Сиропът от бяла акация гони безсъние и депресия (рецепта)

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Акациевият сироп не е много разпространен у нас, и в никакъв случай не може да се конкурира със сока от бъз, но все пак е приятна, полезна и ароматна напитка, която може да се направи сега за зимата. Още повече, че е натурална и без консерванти, а изпълнението на рецептата за приготвяне на сироп от бяла акация съвсем не е трудна.

Ползите

Акациевият сироп има много предимства. Цветовете на акацията са богати на масла, които лекуват здравословни проблеми като безсъние, астения или депресия. Акациевият сироп също е полезен срещу кашлица и пролетна астения.

Рецепта

Акациев сироп се получава от 500 г пресен цвят, 1 лимон, 1 кг пудра захар и 1 литър вода.

Препоръчва се да се събере акациев цвят от места, където знаете, че няма пръскане – от собствената градина или гората. Избягвайте да събирате цветове в близост до оживени пътища, където степента на замърсяване е по-висока. Акациевите цветове се поставят в купа със студена вода за почистване и се оставят за поне 30 минути. Цветовете на акация се отделят клонките и се отстраняват дръжките. Оставете водата за сиропа да заври и когато започне да кипи, добавете цветовете от акация. По желание можете да добавите част от нарязания лимон. Оставете да къкри на слаб огън за 20 минути. Свалете тенджерата от огъня и оставете да се охлади и след това да кисне за 24 часа.

На следващия ден прецедете цветовете, изцедете ги добре, след това добавете захарта и резен лимон. Разбърквате добре получената течност до пълно разтваряне на захарта и се поставя отново на огъня да къкри за около 30 минути при непрекъснато разбъркване.

Накрая, когато се получи консистенция на сироп, отстранете резенчетата лимон. Полученият сироп трябва да бъде поставен в стерилизирани бутилки.

Съхранението

Акациевият сироп се съхранява в бутилки в килера. За по-дълго съхранение се препоръчва бутилките да се заварят в тенджера за  половин час на слаб огън. След охлаждане бутилките трябва да се съхраняват далеч от светлина. Съществува възможност и за съхранение без допълнително варене, но за целта трябва да имате свободно място във фризера. В този случай охладения сироп се налива в пластмасови шишета по 0.5 л и се нарежда във фризера. Така се съхранява и сироп от бял бъз, който също е много полезен.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА