Сирене и хляб – идеалната комбинация от храни, които да ни спасят от депресията! Известна румънска диетоложка твърди, че определени комбинации от храни, освен калориите или хранителните вещества, които съдържат, имат ролята да създават състояние на благополучие на тези, които ги консумират. Най-добрият пример в това отношение е филийката хляб и парчето сирене, казва Михаела Билич.
Много хора добре познават вкусният дует от хляб и сирене, комбинация, която не е точно здравословна, но има антидепресивен ефект и поради тази причина вероятно е предпочитана дори подсъзнателно от много хора.
“Този път не говорим за храна, а за интересна комбинация. И също така не броим калориите, защото хлябът със сирене има антидепресивен ефект, така че не е важно дали ви прави дебели, а ролята, която играе за стимулиране на благосъстоянието. В протеиновите храни има 2 аминокиселини – тирозин и триптофан, които са в конкуренция. Този, който достигне първо до мозъка, определя състоянието: тирозинът има ефект на възбуда, пробуждане и триптофанът успокоява”, казва Билич.
Триптофанът помага за регулиране на спането, апетита и настроението. Когато консумирате храни, богати на триптофан, нивата на серотонин в тялото се покачват. Затова триптофанът се използва в третирането на различни състояния, като депресията, чувството на безпокойство и безсъние. Месото съдържа предимно тирозин, а сиренето триптофан.
Въпреки факта, че на практика комбинацията от сирене и хляб води до напълняване, Михаела Билич призовава хората да не се отказват от тези две храни, като уточнява, че консумираните количества трябва да бъдат възможно най-малки. „Дори сиренето да е висококалорично, отрежете си по-тънко парченце и го сложете върху филийка хляб, за да бъдете щастливи и доволни“, е съветът на известната румънска диетоложка.