Затворниците от общежитията в град Смолян произвеждат млечни продукти и то на печалба. Мандрата “Герзовица” отваря врати през 2010 година, а идеята за нея дава директорът на затвора Божил Иванов. Целта на създаването й е да изгради по-добри социални и трудови навици при лишените от свобода.
Смолянските общежития са свързани със затвора в Пловдив. Тъй като категорията им е от “открит тип”, те могат да извършват тази дейност, пише uspelite.bg. Позволение също е дадено и от държавното предприятие “Фонд затворно дело”, контролиращо отдаването на труд. В малката мандра работят 8 човека, които отглеждат 40 крави, 60 овце и 60 кози. Те се грижат за всичко около животните – паша, чистене, издояване.
Благоприятният климат спомага за получаването на едни от най-хубавите млечни продукти. Те са и сред най-търсените на пазара. Мандрата работи само с натурални съставки, без сухо мляко или растителни мазнини. Под наблюдението на професионален технолог, затворниците произвеждат 3 вида кисело мляко и 4 вида бяло саламурено сирене. Скоро предстои и пускане на кашкавал.
Желаещите да работят преминават през специално обучение от 3 месеца. Задължително е те да бъдат клинично здрави. Бъдещите кадри полагат практически изпит, на който показват всичко научено до момента пред технолога Станко Гаджев. Той избира най-знаещите осем човека от всички, след което те започват работа в мандрата.
Работещите в мандрата получават заплата от 200 лева на месец и всеки 2 от техните работни дни се броят за 3 изминали дни от тяхната присъда. Авторитетът към работещите в мандрата нараствал сред останалите. Голяма част от тях дори след напускането на общежитията продължават да работят тази професия.