Син сладолед в наситен цвят, но с приятен вкус на ванилия е новата страст на майстора джелатиер Албина Ясинская от биоферма “Розино”, която се намира в началото на Розовата долина в област Пловдив.
„Активният пигмент идва от орхидеята Clitoria Ternatea и няма никакъв вкус, а сладоледът е 100% натурален.“, казва Албина Ясинская, която е носител на титлата Кавалиери от Асоциация на италианските майстори джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri), а също така е придобила диплома от Академията за натурален сладолед в Гроссето, Италия.
„Цветето се внася от Тайланд, не се намира в природата в България. Употребата на красивото растение в производството дава възможност чрез гореща инфузия да се получи естествен оцветител вместо изкуствените заместители. „Опитахме да получим син цвят чрез пигмента на зелето, но вкусът беше много неприятен.“, разказва Албина и посочва, че този сладолед е подходящ за всички възрасти, включително за деца.
“Много модерни сега са сорбетата, при които има поне половин килограм плодове на килограм готов продукт. Сорбе с фреш грейпфрут и аперол е един от най-предпочитаните в момента на пазара.”, обяснява Албина. Цветът му е приятно розов, с нагарчащ вкус и с послевкус на аперол.