Син сладолед с орхидея от Тайланд е новият експеримент на биоферма в Розино

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

Син сладолед в наситен цвят, но с приятен вкус на ванилия е новата страст на майстора джелатиер Албина Ясинская от биоферма “Розино”, която се намира в началото на Розовата долина в област Пловдив.

„Активният пигмент идва от орхидеята Clitoria Ternatea и няма никакъв вкус, а сладоледът е 100% натурален.“, казва Албина Ясинская, която е носител на титлата Кавалиери от Асоциация на италианските майстори джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri), а също така е придобила диплома от Академията за натурален сладолед в Гроссето, Италия.

„Цветето се внася от Тайланд, не се намира в природата в България. Употребата на красивото растение в производството дава възможност чрез гореща инфузия да се получи естествен оцветител вместо изкуствените заместители. „Опитахме да получим син цвят чрез пигмента на зелето, но вкусът беше много неприятен.“, разказва Албина и посочва, че този сладолед е подходящ за всички възрасти, включително за деца.

“Много модерни сега са сорбетата, при които има поне половин килограм плодове на килограм готов продукт. Сорбе с фреш грейпфрут и аперол е един от най-предпочитаните в момента на пазара.”, обяснява Албина. Цветът му е приятно розов, с нагарчащ вкус и с послевкус на аперол.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА