Син език: БАБХ отказва да признае заразата в Трън

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Масово хвърлят мъртви животни в деретата

От областната дирекция на БАБХ отказват да признае съществуването на “син език” в Трън, това съобщи пред Агрозона фермер от Трънско, който има заболели животни. Той допълни, че вече има над 20 умрели животни в района, които стопаните изхвърлят по деретата. Той разказа случай, в който овцете проявяват типичните описани признаци на заболяването. Въпреки това от областната дирекция си затварят очите пред очевидното. В същото време кръвните проби вече се бавят 2 месеца и това пречи на фермерите да реагират адекватно.

Бие инжекции с антибиотик сам

Фермерът от Трън разказа, че се е наложило сам да поставя на болните животни инжекции с антибиотик. Причината е, че “джипито”, частен ветеринар, споделил, че е заплашен неофициално от местната администрация на Агенцията по храните, че ако продължава да посещава въпросната ферма и да лекува животните, ще се прости с договора си.

Етрополе и Ботевград

За подобни проблеми съобщиха и овцевъди от Етрополе и района на Ботевград. До онзи ден имам умрели 87 овце, а стадото ми е с 430 овце майки, каза пред Агрозона собственикът Цветомир Христов от Етрополе. При него заразата е потвърдена, след като е чакал резултата от пробите 45 дни. Губим животни, защото нямаме информация как и с какво да лекуваме, обясни Христов. На практика лекуваме последствията и то на сляпо, сподели също и Маргарита Тодорова, управител в агрокомплекс Рашково в Ботевградско. Така е, защото официалните държавни лекари отказват да поставят диагноза и съответно да се назначи адекватно лечение, допълни тя. Според нея една от причините за това е, че до 2-ри октомври потърпевшите овцевъди трябва да подадат броя на заболелите животни в ДФ “Земеделие”, за да получат обезщетение. Ако обаче не се признае официално наличието на “син език”, автоматично отпада и нуждата от обезщетение. Цветомир Христов разказа и за друга проява на немърливост и нежелание от страна на местните БАБХ да изпълняват задълженията си. Те са стигнали дотам, че когато пострадал фермер съобщи в агенцията за умряло животно, вместо в екарисажа, го препращат направо при Цветомир Христов.

Агрозона ще потърси коментар от БАБХ.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА