Швеция с амбицията за задейства Fit for 55 и да ускори енергийния преход

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Сигурност, конкурентоспособност, зелени и енергийни преходи, демократични ценности и върховенство на закона. Това са приоритетите на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2023 г.

В областта на селското стопанство, приоритетите ще бъдат представени на 30 януари по време на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел.

Сигурност

Шведското председателство ще даде приоритет на продължаващата икономическа и военна подкрепа за Украйна, както и подкрепата за пътя на Украйна към ЕС. Това ще изисква допълнителни усилия както на национално ниво, така и на ниво ЕС. Необходими са допълнителни стъпки за реконструкция и реформа към интеграция в ЕС. Борбата срещу трансграничната организирана престъпност ще продължи в отговор на законните искания на гражданите за безопасни и сигурни общности, се казва на сайта на шведското председателство. 

Конкурентоспособност

Най-спешното политическо внимание по необходимост е насочено към войната в Украйна и нейните краткосрочни последици. Едновременното внимание към усилията за стимулиране на икономическия растеж остава необходимо, за да посрещнем нашите дългосрочни предизвикателства. Силата, устойчивостта и глобалното положение на Европа зависят от нашата икономическа продукция, която е тясно свързана с единния пазар и глобалните търговски възможности. ЕС трябва да продължи да предоставя възможно най-добрите условия за стабилна и отворена икономика, основана на свободна конкуренция, частни инвестиции и успешна цифровизация.

Шведското председателство ще се стреми да постави съгласуван подход към европейската конкурентоспособност на върха на политическия дневен ред.

Зелени и енергийни преходи

Шведското председателство ще продължи да полага усилия за справяне с високите и нестабилни цени на енергията, като същевременно се занимава с дългосрочна реформа на енергийния пазар. Глобалното климатично предизвикателство изисква глобален отговор. Европа трябва да дава пример, като постига амбициозни цели в областта на климата, стимулирайки растежа и конкурентоспособността. Ние ще задействаме Fit for 55* и ще ускорим енергийния преход, обявяват от Швеция. Съвместните европейски стъпки към независимост от изкопаемите горива са необходими не само за зеления преход, но и за нашата сигурност. Европейските компании, които предоставят зелени решения, ще имат голямо търсене в световен мащаб и могат да помогнат за прехода към кръгова икономика.

Демократични ценности и върховенство на закона

Европейският съюз се основава на демократични ценности, проправящи пътя за сближаване, индивидуални свободи, недискриминация, повишена икономическа продукция и глобално влияние. Следователно спазването на принципа на върховенството на закона и основните права е съществен елемент от шведското председателство на Съвета. 

*Пакетът Fit for 55 е набор от предложения за преразглеждане и актуализиране на законодателството на ЕС и за въвеждане на нови инициативи с цел да се гарантира, че политиките на ЕС са в съответствие с целите в областта на климата, договорени от Съвета и Европейския парламент.

Fit for 55 се отнася до целта на ЕС за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. Предложеният пакет има за цел да приведе законодателството на ЕС в съответствие с целта за 2030 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА