Швейцария забрани вноса на свинско от България

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути
Швейцария забрани вноса на свинско месо от няколко европейски държави, сред които и България, съобщава Новинар, цитирайки Франс прес. Страната ни няма да може да изнася както мръвки, така и живи прасета. Причина за ограничението е африкански свински грип, който неотдавна се разпространи сред животните в някои страни на Стария континент. Освен от България, Швейцария няма да купува месо от Румъния, някои региони на Хърватия и Латвия.

Забраната обхваща домашни свине и глигани, както и всякакви месни продукти от тези животни, а също и тяхното семе, яйцеклетки и ембриони, уточниха швейцарските санитарни власти. Болестта, заради която се налага забраната на експорта, засегна свинете в някои региони на Африка южно от Сахара и се появи на Балканите, стигайки до границите с Русия.

България не изнася значителни количества месо за алпийската държава. Основни доставчици са Германия (62% от целия износ), Италия (20%), Австрия (7%), Франция (5%), Испания (4%) и Португалия (2%).

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements