Шунката поскъпна с 10% за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Малотрайните колбаси, в това число и шунката, която се предлага на пазарите в страната, са скочили с 10%, сочи анализ на данните за цените на едро, предоставени от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Основната причина за поскъпването на колбасите е наличието на Африканска чума по свинете (АЧС) в страната, както и инфлацията. В началото на септември 2018 г. малотрайните колбаси са се продавали за средно 4,63 лв килото, докато сега тяхната стойност е 5,08 лв/кг, което е ръст с 45 ст. При трайните салами повишението е със 17 ст на килограм, като през 2018 г. той се е търгувал за средно 7,96 лв, докато сега се продава за 8,13 лв/кг. При каймата увеличението също не е за пренебрегване. През 2018 г. кило от мляното месо с подобрители се е търгувало за средно 4,60 лв, докато сега средната му стойност е близо 5 лв.

При пилешките продукти също има разместване в цените нагоре, като изключение правят пилешките гърди, които са поевтинели за кило с 6 ст. Пилешките кренвирши са по-скъпи на годишна база с 16 ст за кило, а пилешките бутчета – с 39 ст. Целите замразени пилета се продават по борсите в страната през 2019 г. със 17 ст по-скъпо за кило, сочат данните на ДКСБТ.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА