Ще рекламираме България по Eurosport, Euronews, Discovery и National Geographic

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете 100-те дни управление на ведомството. Тя представи и своите заместници – Ирена Георгиева и Надя Маринова, съобщават от пресцентъра на институцията.

Министърът посочи, че се работи по създаването на единен онлайн регистър на туристическите обекти и атракции и неговото интегриране в единната система за туристическа информация (ЕСТИ).  Според Министерството на туризма следва поетапно въвеждане на такса за вход за туристическите обекти и атракции, за да може да се подобряват условията и достъпът до тях. Предстои първоначалният списък да бъде изпратен на бранша, за информация и допълнения.

Към момента са изготвени и приети две наредби в туристическия сектор, а промените в Закона за туризма са във финална фаза, посочва Николина Ангелкова. Приета е наредбата, с която се регламентират единни правила за функциониране на ски зоните, както и Наредбата за работата на ЕСТИ. Министърът подчерта, че редица нормативни актове са били забавени, което е възпрепятствало работата в сектора. Тя посочва, че предстои ЕСТИ да бъде надградена, като се създаде възможност в реално време към нея да се подава информация за броя на реализираните нощувки и за пренощувалите чужди и български граждани“. Целта е ЕСТИ да започне да функционира като Единна платформа за комуникация по защитени канали между участниците в туристическия регистър, местната власт, органите на МВР и др. Очаква се промените да доведат до осветляването на сивия сектор и да повишат приходите от туризъм.

Ангелкова съобщава още, че до броени дни ще бъде издадена заповедта за утвърждаване на Концепцията за туристическо райониране на страната. Предстои да стартира и създаването на организации за управление на районите. Целта е да се подобри представянето на различните региони в страната със специфичните видове туризъм и да се улесни кандидатстването и по програми и проекти на ЕС. „Създадена е и междуведомствена работна група, която да реши един от най-големите проблеми в сектора – регламентиране на юридическия статут и управлението на националните ни курорти“, каза Николина Ангелкова. Министерството е провело редица срещи с представители на Министерството на финансите в търсене на правните и финансови възможности за създаване на фонд или друг финансов механизъм за инвестиции в туристическата инфраструктура и туристическите атракции.

Министър Ангелкова представи мерките за противодействие на негативната тенденция за спад на записванията на туристи от Русия и Украйна. Тя информира, че съвместно с Министерството на външните работи са въведени облекчения на процедурите за издаване на визи от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Паралелно с това се очаква в най-кратки срокове да започне мащабна рекламна кампания на България по Паневропейските телевизии (Eurosport, Euronews, Discovery, National Geographic), както и да се подпише договор с BBC за реклама на страната. Идеята е да се привлече допълнителен туристически ресурс от Европа, който да компенсира спада от Русия и Украйна.

Определени и държавите, в които България ще има туристически аташета – Испания, Германия, Русия, Турция, Румъния. Според министър Ангелкова страната ни трябва да бъде много активна в работата със Световната организация по туризъм (СОТ). По тази причина постоянен представител на България ще има в Испания, където е и централата на организацията. Предвижда се аташе да има и в Скандинавските страни, както и туристическо аташе, което да отговаря за страните от Вишеградската четворка, но предстои да бъде уточнено точното им местонахождение.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА