Шафранът спасява зрението от дегенерация

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Всички знаем, че морковите са полезни за зрението. Има обаче една вкусна подправка, която има същия полезен ефект и често се използва в индийската кухня.

Шафранът е не само вкусен, а според ново изследване на учени от Италия той предпазва зрението от влошаване и дори има свойството да го възстанови в известна степен. Подправката има полезно действие върху макулата, чиято дегенерация е една от основните и най-разпространени причини за влошаване на зрението. Ако проблемът бъде открит навреме, още докато пациентът е в млада възраст, вероятността да се помогне е много по-голяма, отколкото при възрастни пациенти.

Само 20 мг шафранова подправка на ден в продължение на 3 месеца е в състояние да подобри зрението и да предотврати влошаването му, според изследването на екипа от учени.

Шафранът има благотворно въздействие върху макулата, чиято функция е свързана с централното зрение. При възрастни хора обаче тази част от окото дегенерира и зрението се нарушава, като първоначално проблемът може да не се усети, но в последствие се получава сляпо петно в центъра на полезрението.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА