Селскостопанската гимназия в Исперих слага фокус върху практическото обучение с помощта на европроект

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През декември 2022 година Професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух” в Исперих стартира проект „Ученически практики – 2”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОПНОИР) 2014 – 2020 г., съобщи ОИЦ-Разград.

Проектът подкрепя допълнителното практическо обучение в реална работна среда, създаването и функционирането на учебно-тренировъчни фирми по професии и специалности с приоритетно значение за икономиката, свързани с тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България, както и в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на районите за планиране от ниво 2.

Ангажираните с практики ученици ще получават стипендия

До момента училището е подписало договори за провеждане на практиките с единадесет фирми, земеделски кооперации и земеделски производители. Ангажирани са тридесет и седем ученици, които ще проведат 240 часова практика, като за това ще получават заплащане под формата на стипендия. Учениците са ръководени от петима гимназиални преподаватели, а от всяка фирма има осигурен по един наставник на до петима обучаеми.

В училището са създадени и две учебно-тренировъчни фирми, които пресъздават процеса на действителна работа във всяка една. В тях са ангажирани общо двадесет ученици.

Повишаване на интереса към обучението чрез работа

Допълнителните практики на гимназистите и взаимодействието с работодателите ще повиши интереса им към обучението чрез работа. Активното сътрудничество с бизнеса ще приближи в максимална степен знанията и уменията им до изискванията на реалната работна среда. Очаква се това да улесни прехода от образование към заетост и да доведе до намаляване на младежката безработица.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА