Седем балкански държави се включиха в диалог за новите предизвикателства в земеделието

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Представители на седем балкански държави обсъдиха новите предизвикателства в земеделието.  Дискусията се проведе в рамките на Балканска среща за регионалните трудности пред продоволствената сигурност във времена на кризи, която се провежда на 10 и 11-ти февруари в София. Събитието е организирано от българското аграрно министерство и в него участват делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

„Кризите се преодоляват, но паралелно ни учат и показват, че съвременният аграрен отрасъл изисква мултидисциплинарни действия за постигане на растеж и компенсиране на загубите“, посочи земеделският министър Явор Гечев. По думите му, селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката, в световен мащаб, и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Нужна е трансформация, съобразно новите глобални условия. Целта е да се утвърждават съвременни модели на устойчивост и растеж за постигане на продоволствена сигурност и справедливо икономическо и социално развитие. „Това може да бъде постигнато чрез пълноценното използване на науката“ отбеляза още министър Гечев.

Последиците и начините за справяне с инфлационните процеси

Освен актуалните теми, свързани с предизвикателства пред продоволствената сигурност, породени от икономическите трудности, участниците коментираха последиците и начините за справяне с инфлационните процеси. Други теми на разговорите бе достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците, глобалните кризи като изменението на климата, увеличаването на населението, заплахата от глад и недохранване в някои региони на света, както и последиците от пандемията Ковид-19 оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените.

Насърчаване на местното производство и късите вериги на доставки

Всички делегати се обединиха около мнението, че е необходимо да се работи на регионално ниво за насърчаване на местното производство и късите вериги на доставки. „Тази дискусия поставя основата на обмяна на опит и добри практики между държавите от Балканите като начин за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието“ коментира Явор Гечев. И допълни, че за постигането на всичко това е необходима повече ангажираност от страна на правителствата, неправителствените организации и земеделските производители.

По време на двудневната визита, делегатите на аграрните министерства от Балканите ще посетят иновативна ферма за биологично производство и ще обменят опит и добри практики в сектора.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА