САЩ въвеждат нови правила за производство и внос на биопродукти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Ще  се правят проверки на най-малко 5% от сертифицираните операции в стопанствата

Актуализиране на правилата за производство и внос на органични храни и биопродукти оповестиха от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Това се смята за най-голямата промяна за сектора след приемането на закона за производство на биологични продукти в страната през 1990 г., съобщава OІіѵe OіІ Times.

Новото правило за подобрено органично прилагане (SOE) ще се прилага за местното производство на биологични храни и вноса на биологични продукти. Той влезе в сила на 20 март и изисква всички предприятия да се съобразят в рамките на една година.

Новите разпоредби ще се прилагат за сертифицирани органични компании или тези, които произвеждат, търгуват или продават органични храни. Правилата ще се прилагат и за агенти и инспектори, акредитирани от USDA.

Според USDA, новото правило за подобрено органично прилагане ще осигури по-надеждно водене на записи, методи за проследяване и процедури за предотвратяване на измами.

Новият регламент ще изисква компаниите, които произвеждат органични продукти, да събират стандартен органичен сертификат за всеки член на производствената верига.

Компаниите трябва също така да предоставят допълнителни данни, свързани с техните сертифицирани биологични дейности, по-често от преди. Новото правило за подобрено органично прилагане изисква по-строги одити на сертифицирани полеви операции, включително пълни одити на масовия баланс и проверки за проследимост.

Агентите на USDA трябва да извършват внезапни проверки на най-малко 5% от сертифицираните от тях операции. Новото обучение и квалификации ще се прилагат за органичните инспектори и лицензиращия персонал.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА