САЩ даде зелена светлина за придобиването на Syngenta от ChemChina

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

САЩ дадоха зелена светлина на придобиването на швейцарския химически концерн Syngenta от китайската държавна компания ChemChina. Сделката, която се оценява на 43 млрд. щ.д. е одобрена от правителствената Комисия по чуждестранни инвестиции (CFIUS), се казва в прессъобщение на Syngenta.

Сключването на сделката предизвика разнопосочни настроения сред политиците в САЩ, защото би превърнало ChemChina в най-големият световен производител на препарати за растителна защита и семена. Китайците биха получили достъп до технологии, за чието развитие биха имали нужда от години, за да го направят сами.

Очаква се транзакцията да се осъществи до края на годината. Предстои регулаторните органи на други държави също да се произнесат по въпроса дали мегасделката не нарушава правила забраняващи картелни споразумения на пазара.

Сделката би била най-голямата, осъществена извън Китай от държавна китайска компания. Освен това тя би била важна стъпка от стратегията на страната да развие своето земеделие чрез модерни биотехнологии.

През януари 2016 г. ChemChina придоби немския производител на специализирана техника KraussMaffei, а преди това купи италианската компания Pirelli. През 2015 г. Syngenta отхвърли офертата да бъде придобита от американския концерн Monsanto, който в последствие стана собственост на Bayer.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама