Само една трета от рибата, продавана на морето е българска. Оказва се, че дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба. Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, споделят ресторантьори пред БНТ.
„Основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона… всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата – препържената цаца, така са свикнали! – независимо с какъв джоб са“, според Нестор Несторов, управител на заведение.
Скорошна проверка на „Агрозона“ показа, че в момента само цацата, сафрида, раците и мидите се продават пресни по Черноморието. Проверка на пазарите в Бургас и Варна показва, че касета с български сафрид може да се закупи на цена от 14 лева за килограм. На сергиите обаче преобладават гръцки и турски риби от вида, които вървят по 10 лв. за килограм. Най – достъпната риба остава цацата. В момента килограмът върви по 3 лева, но по-дребна се намира и за 2 лева. Живи раци се предлагат от 6 лв., 8 лв. до 20 лева, в зависимост от големината им. В ресторантите порцията се продава по 3.20 -4.80 лв. Цената на сафрида пък е по 7-8 лв.