С шествия и концерти отбелязваме Деня на българската просвета и култура, празник на славянската писменост

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Празникът се чества от 1851 г. насам

С тържествени шествия и молебени днес в цялата страна ще бъде отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и празник на славянската писменост. Днес е празникът на светите братя Кирил и Методий – създатели на глаголицата, основа на кирилицата, която се ползва и до днес у нас. Близо 200 млн. души по света използват кирилицата – освен нашият народ, това са още сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите и монголците. До 19 в. се е ползвала и в Румъния.

В столичната патриаршеска катедрала “Св. Александър Невски” беше отслужен благодарствен молебен за 24 май, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Молебенът беше оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Честването продължи с литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от духовници, семинаристи и гражданство, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на светите братя.

Днес в София входът на всички столични музеи е свободен. Всички желаещи могат да посетят зоопарка, парк-музея “Врана”, Софийската градска художествена галерия и др.

Според арменски летопис от 1813 г. празникът се отбелязва за първи път в Шумен на 22 май 1813 г. Съвременната историография е приела, че за първи път се организира празник в чест на светите братя Кирил и Методии на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата е на възрожденеца Найден Геров.

Химнът на празника, “Върви, народе възродени”, е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Песента включва 14 куплета, но днес най-често се изпълняват 6. Музиката е написана Панайот Пипков през 1901 г.

През 1916 г. в България е установен Григорианският календар като държавен и датата от 11 май се измества с 13 дни напред. По този начин празникът започва да се чества с 13 дни по-късно. След 1968 г. Църквата чества Св. Св. Кирил и Методий на 11 май, а на 24 май започва да се чества като Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА