С ¼ се е увеличил вносът на краставици, продаваме родните зад граница

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Правим все по-голям реекспорт на чужди плодове

С близо 25% се е увеличи вносът на краставици, отчитат предварителните данни на НСИ за януари – ноември 2021 г. Това се равнява на ръст от 6 хил. тона, обобщават от земеделското министерство. И при чушките има ръст, там той е с 20% или около 5,5 хил. тона. Общото количество на внесените за периода зеленчуци се равнява на 275,1 хил. тона пресни зеленчуци и 336 хил. тона пресни плодове, което есъответно с 11,3% и 5,5% повече спрямо същия период на 2020 г.

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-големите доставки на домати (с 10,6 хил. тона или 13,3%), краставици (с 6 хил. тона или 24,4%) и пиперки (с 5,5 хил. тона или 20,1%). Съществено по-висок е и импортът на марули, патладжани, зеле, гъби и тикви – с между 7,4% и 25,3%. От друга страна, вносът на моркови и репи спада със 7,2% (1,2 хил. тона).

Над половината от целия внос на пресни плодове за единадесетте месеца на 2021 г се формира от цитрусови плодове и банани – общо 173,3 хил. тона, със 7,3% повече на годишна база. Сред останалите по-значими плодове, доставките на грозде, пъпеши, череши, дини, круши, ягоди и черупкови плодове нарастват в границите от 2,2% (грозде) до 33,8% (черупкови плодове), докато при прасковите, ябълките, кайсиите и сливите е налице намаление от 9,9% (праскови) до 63,8% (сливи).

Общият износ на пресни зеленчуци за периода януари – ноември 2021 г. надхвърля с 23,6% отчетения по същото време на 2020 г., възлизайки на 50,2 хил. тона. При експорта на пресни плодове също се наблюдава повишение – с 6,3%, до 46,3 хил. тона.

Основен принос за увеличението на износа на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 5 хил. тона (64,1%) и краставици – с 3,6 хил. тона (29,8%). Значително повече са и изнесените количества гъби, картофи, пиперки, зеле, патладжани, тикви и лукови зеленчуци – от 18,3% при гъбите до 80,5% при луковите зеленчуци. Същевременно, експортът на бобови зеленчуци (основно грах) и сладка царевица се свива респективно с 43,1% и 45,1%.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за единадесетте месеца на 2021 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Износът на кайсии, ягоди и сливи нараства с между 60% и 95,5% на годишна база, а този на праскови, пъпеши и грозде – в рамките на 5% – 22,3%.

По-сериозно намаление е налице при експорта на дини (с 25%), череши (с 31,5%) и ябълки (със 73,5%).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА