Фибрите в плодовете и пълнозърнестите храни намаляват риска от заболявания на червата, според статия в американското научно списание Journal of Gastroenterology. Като цяло всички видове растителни фибри са важна част от здравословното меню и предпазват от болести на червата, смятат учените.
Дивертикулитът е често срещано доброкачествено заболяване на червата, което създава неприятна болка. С него се свързва храненето бедно на фибри, като учените подчертават, че все още няма достатъчно изследвания за това кои видове фибри са по-добри от други.
Тези изводи са направени след медицински изследвания на 50 019 дами на възраст между 43 г. 70 г. и които не са наследствено обременени от дивертикулит. За период от 24 години 4 343 жени са развили дивертикулит.
При дамите, участвали в изследването и консумирали около 27 грама фибри на ден, е регистриран 14% по-нисък риск от развитие на болестта в сравнение с жените, консумирали минимално количество фибри от около 13 грама на ден. При консумация от 1,7 гр. фибри на ден има 17% процента по-нисък риск от развитие на болестното състояние в сравнение със случаите, когато се приeмат само 1,4 гр. фибри дневно.
Всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци като например ябълки, круши и сини сливи намалява с 5% риска от поява на болестта, според изследването. От друга страна, учените посочват, плодове като банани, праскови и кайсии не помагат за превенция на дивертикулит.