Фибрите в плодовете и пълнозърнестите храни намаляват риска от заболявания на червата, според статия в американското научно списание Journal of Gastroenterology. Като цяло всички видове растителни фибри са важна част от здравословното меню и предпазват от болести на червата, смятат учените.
Дивертикулитът е често срещано доброкачествено заболяване на червата, което създава неприятна болка. С него се свързва хранене, бедно на фибри, като учените подчертават, че все още няма достатъчно изследвания за това кои видове фибри са по-добри от други.
Тези изводи са направени след медицински изследвания на 50 019 дами на възраст между 43 г. 70 г., които не са наследствено обременени от дивертикулит. За период от 24 години 4 343 жени са развили дивертикулит.
При дамите, участвали в изследването и консумирали около 27 грама фибри на ден, е регистриран 14% по-нисък риск от развитие на болестта в сравнение с жените, консумирали минимално количество фибри от около 13 грама на ден. При консумация от 1,7 г фибри на ден има 17% процента по-нисък риск от развитие на болестното състояние в сравнение със случаите, когато се примат само 1,4 г фибри дневно.
Всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци, като например ябълки, круши и сини сливи, намалява с 5% риска от поява на болестта, според изследването. От друга страна, учените посочват, че плодове като банани, праскови и кайсии не помагат за превенция на дивертикулит.