С древна трънченица лекуват препиването в Мездра

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Със старинна напитка „трънченица“ лекуват препиването и преяждането в Мездра. За това разказаха пред “Агрозона” Магдалена и Георги Апостолови от Асоциация на млекопреработвателите в България. Магдалена е редактор на в. “Мляко плюс”, а Георги е експерт по международни проекти в асоциацията. Апостолови също решили да си приготвят трънченица, за  да опитат чудодейните й свойства, след като за нея им разказала 102 годишна баба от село Бов на Искърското дефиле. Според столетницата напитката има невероятни жизнени свойства, от прадедите ни се е пиела в края на ноември и по коледните и новогодишни празници. Пълна е с витамин С и антиоксиданти. Приготвя се от трънки и шипки, които се берат чак след като ги попари сланата. По оригиналната рецепта се насипват в гленинени делви, като към тях се добавят царевични зърна и се заливат със студена вода. Чака се да ферментира и се пие. Има кисело тръпчив вкус и е с доказани възстановителни свойства срещу грип и настинки, както и срещу препиване и преяждане, каквито се случват по време на празниците. Друг вариант на трънченицата е с диви круши и ябълки. В днешно време вместо царевични зърна повечето хора добяват малко захар.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА