Със старинна напитка „трънченица“ лекуват препиването и преяждането в Мездра. За това разказаха пред “Агрозона” Магдалена и Георги Апостолови от Асоциация на млекопреработвателите в България. Магдалена е редактор на в. “Мляко плюс”, а Георги е експерт по международни проекти в асоциацията. Апостолови също решили да си приготвят трънченица, за да опитат чудодейните й свойства, след като за нея им разказала 102 годишна баба от село Бов на Искърското дефиле. Според столетницата напитката има невероятни жизнени свойства, от прадедите ни се е пиела в края на ноември и по коледните и новогодишни празници. Пълна е с витамин С и антиоксиданти. Приготвя се от трънки и шипки, които се берат чак след като ги попари сланата. По оригиналната рецепта се насипват в гленинени делви, като към тях се добавят царевични зърна и се заливат със студена вода. Чака се да ферментира и се пие. Има кисело тръпчив вкус и е с доказани възстановителни свойства срещу грип и настинки, както и срещу препиване и преяждане, каквито се случват по време на празниците. Друг вариант на трънченицата е с диви круши и ябълки. В днешно време вместо царевични зърна повечето хора добяват малко захар.
Светлана Трифоновска