– А козунаците имат ли вътре пълнеж? Локум имат ли? – това чу екипът ни, още щом открехна вратата на произволно избрана пекарна. Тя е една от малкото останали истински фурни в центъра на София. На големи дървени маси бяха заредени калъпи, чакащи ред за пещта. Продавачките бързаха да обслужат бързо събиращата се опашка и макар че е работен ден, желаещи да си купят дъхав традиционен сладкиш не липсваха.
Козунаци се пекат постоянно, във фурната цари истинска суматоха. Хората се интересуват дали в събота сутрин ще има прясно изваден от пещта празничен хляб.
В пекарната, която посетихме, килограм козунак се продава по 6 лв., но управителят категорично отказа да сподели колко време отнемат месенето и печенето на сладкия великденски хляб. Фурната работи по своя си рецепта и никаква информация не издаваме, каза ни управителят.
Пекарните са максимално доближаващата се до домашния вкус алтернатива на пакетираните козунаци в супермаркетите. Традицията за месенето и печенето на великденски сладкиши като че ли е изместена от забързаността на делника. Все пак съвременните домакини имат много алтернативи – различни пълнежи, съставки, пълнежи, цени…
Анета Стефанова