С дъх на козунаци…

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

– А козунаците имат ли вътре пълнеж? Локум имат ли? – това чу екипът ни, още щом открехна вратата на произволно избрана пекарна. Тя е една от малкото останали истински фурни в центъра на София. На големи дървени маси бяха заредени калъпи, чакащи ред за пещта. Продавачките бързаха да обслужат бързо събиращата се опашка и макар че е работен ден, желаещи да си купят дъхав традиционен сладкиш не липсваха.

Козунаци се пекат постоянно, във фурната цари истинска суматоха. Хората се интересуват дали в събота сутрин ще има прясно изваден от пещта празничен хляб.

В пекарната, която посетихме, килограм козунак се продава по 6 лв., но управителят категорично отказа да сподели колко време отнемат месенето и печенето на сладкия великденски хляб. Фурната работи по своя си рецепта и никаква информация не издаваме, каза ни управителят.

Пекарните са максимално доближаващата се до домашния вкус алтернатива на пакетираните козунаци в супермаркетите. Традицията за месенето и печенето на великденски сладкиши като че ли е изместена от забързаността на делника. Все пак съвременните домакини имат много алтернативи – различни пълнежи, съставки, пълнежи, цени…

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама