С дъх на козунаци…

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

– А козунаците имат ли вътре пълнеж? Локум имат ли? – това чу екипът ни, още щом открехна вратата на произволно избрана пекарна. Тя е една от малкото останали истински фурни в центъра на София. На големи дървени маси бяха заредени калъпи, чакащи ред за пещта. Продавачките бързаха да обслужат бързо събиращата се опашка и макар че е работен ден, желаещи да си купят дъхав традиционен сладкиш не липсваха.

Козунаци се пекат постоянно, във фурната цари истинска суматоха. Хората се интересуват дали в събота сутрин ще има прясно изваден от пещта празничен хляб.

В пекарната, която посетихме, килограм козунак се продава по 6 лв., но управителят категорично отказа да сподели колко време отнемат месенето и печенето на сладкия великденски хляб. Фурната работи по своя си рецепта и никаква информация не издаваме, каза ни управителят.

Пекарните са максимално доближаващата се до домашния вкус алтернатива на пакетираните козунаци в супермаркетите. Традицията за месенето и печенето на великденски сладкиши като че ли е изместена от забързаността на делника. Все пак съвременните домакини имат много алтернативи – различни пълнежи, съставки, пълнежи, цени…

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА